O şehir, rezervinin yüzde 1' i ile BTC satın alacak

Dünyada birçok ülke ve şehir kripto para borsasını keşfediyor ve yararlanmaya çalışıyor. O şehirlerden biri de Rio de Janeiro...

O şehir, rezervinin yüzde 1' i ile BTC satın alacak

Brezilya' nın en kalabalık şehirlerinden biri olan Rıo de Janeiro' da Belediye Başkanı Eduardo Paes, şehrin hazine rezervlerinin yüzde 1’ini Bitcoin‘e yatırmak istediğini açıkladı. Eduardo' nun planladığı girişim gerçekleşirse Rio de Janeiro kripto para satın alan ilk Brezilya şehri olacak. Geçtiğimiz aylarda El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele' de daha üst bir girişimden bahsetmişti. Bukele, ülkelerinde BTC tahvilleriyle desteklenen dünyanın ilk Bitcoin Şehri' ni kuracaklarını ifade etmişti.

Vergi'de yüzde 10 indirim

Bitcoin (BTC) destekçisi ve şehrinde Bitcoin' i ön plana çıkaran Miami Belediye Başkanı Francis Suarez ile bir konferansta bir araya gelen Eduardo, şehrin rezervleriyle Bitcoin ile satın almanın yanı sıra, Bitcoin kullanarak ödeme yapmanın avantajlarından da bahsetti. Bunlardan biri de vergi indirimi... Bitcoin ile ödeme yapmayı seçen vatandaşlar için, kentsel bina veya arazi vergisi (IPTU) gibi vergilerde %10 indirim yapılması planlanıyor. 

Bitcoin girişimi şehirde Eduardo Paes' den önce de gündeme gelmişti.Brezilya Temsilciler Meclisi üyesi Luiz Goularte, Kasım 2021'de bir yasa tasarısı önerdi. Tasarı, kamu ve özel sektör çalışanlarına Bitcoin ile ödeme yapılmasına izin verecekti. Tasarı, işçilere maaşlarının istediği bir yüzdesini Bitcoin veya Brezilya Reali olarak seçebileceklerini içeriyor. 

Rio, dijital varlık endüstrisi için aday

Eduardo, Rio de Janeiro' nun, Güney Amerika’nın teknoloji başkenti olması için bütün niteliklere sahip olduğunu söyledi. Eduardo, konuşmasına şöyle devam etti: "Rio İnovasyon Haftası, şehrin çalışmak, yaşamak ve yenilik yapmak için mükemmel bir yer olarak imajını güçlendirmeye geliyor.” Bitcoin satın alma girişimi şehirde de farklı bir hava yarattı. Çünkü bu hareket, uluslararası kripto para yatırımcılarını ve özellikle Bitcoin dünyasında faaliyet gösteren şirketleri şehre çekebileceği için şehir kalkınabilir. Ayrıca, şehirde kripto para  politikaları ile ilgili bir çalışma grubu kurulması düşünülüyor. 

Türkiye'de benzer bir girişim görülür mü?

Dijital varlıkların git gide artması nedeniyle kripto para dünyasına girişimler yükseliyor. Türkiye' deki şehirler Bitcoin' e ne kadar ilgi gösteriyor? Google Trends' in Bitcoin ile ilgili verilerine göre Türkiye' de Bitcoin' e en çok ilgi gösteren şehirler, Bingöl, Siirt ve Batman. 

Etiketler