O Merkez Bankası faiz oranını 50 baz puan artırdı

Enflasyon rakamlarının sürekli değişiklik göstermesi ile beraber ülkeler Merkez Bankası kararlarını da merak etmeye başladı. O Merkez Bankası faiz oranını 50 baz puan artırdı.

O Merkez Bankası faiz oranını 50 baz puan artırdı

Enflasyon rakamlarının sürekli değişiklik göstermesi ile beraber ülkeler Merkez Bankası kararlarını da merak etmeye başladı. Yapılan son toplantıda enflasyon endişesiyle faizi beklentilerin üzerinde artırma kararı alan O Merkez Bankası faiz oranını 50 baz puan artırdı.

Merkez bankası faiz oranı

Analistler tarafından yapılan son açıklama ve beklentiler doğrultusunda o merkez bankası faiz oranında artışa gitti. Norveç Merkez Bankası (Norges) analistlerini yanıltmayarak analistlerin beklentisi doğrultusunda faiz oranını 50 baz puan artırdı. Banka tarafından yapılan açıklamaya göre gösterge faiz oranı %1.25 oranından %1.75 oranına yükseldi. Analistlerin beklentisi de faiz oranında 50 baz puan artış olacağı yönündeydi.

Merkez Bankaları arasında faiz artırım sürecine ilk kez adım atan banka olarak adından söz ettiren Norveç Merkez Bankası 2021 yılının Eylül ayından itibaren faiz oranını toplam 150 baz puanda artırdı. Bankanın belirsizlikler konusunda endişeli olması ve yavaşlama riskinin de olması faiz oranını artırmasına sebep oldu. Bildiğiniz gibi Norveç’te de tüketici fiyatları yıllık %6.8, çekirdek enflasyon ise %4.5 seviyesinde işlem görüyor.