NFT Nedir ? NFT nasıl alınır satılır?

NFT piyasalar 2021 yılından itibaren tüm dünyanın gündeminde ve giderek büyüyen bir sektör peki bu piyasalarda nasıl işlem yapılır? Tüm dünyadan dijital sanatçıların olduğu bu piyasa da para kazanmak mümkün mü?

NFT Nedir ? NFT nasıl alınır satılır?

Dijital dünyanın bir başka yüzü NFT!

Kripto paraların devletler ve büyük şirketler tarafından kabul görmesinin hatta kullanıma alınmasının ardından bir başka dijital kaynak olarak ifade edilen NFT'ler yani kabul gören adıyla "Değiştirilemez Jetonlar/Tokenler" gündemden düşmüyor. "Değiştirilemez Jeton" diye adlandırarak kabul ettiğimiz, asıl adı ise "Non-Fungible Token" olan bu yeni dünya kaynağı, hem finans hem de sanat dünyasında ses getirmeye devam ediyor. Peki "Non-Fungible Token" yani kısaltmasıyla NFT nedir?

Dijital alanlarda üretilmiş ya da dijital pazarda servis edilen eserlerin sahiplik ve kanıtlanabilirlik açısından özgünlüğünü tanımlayan NFT, özellikle sanat eserleri ve koleksiyon parçalarının benzersizliğini ortaya koyuyor. NFT aracılığıyla özgün ve benzersiz olarak kabul edilen hatta birbirine benzese bile hepsinin farklılığını koruduğu bu eserler, dijital varlıklar piyasasında hem ticareti kolaylaştırıyor hem de güvenilirliği artırıyor. Dünyanın merakla takip ettiği bu yeni kavramla artık evlerde bulunan tarihi eserler, kıymetli dokular ve koleksiyona saklanan değerli parçalar NFT aracılığıyla dijital dünyada hem pazarlanıyor hem de özgünlüğünü koruyor.

NFT nedir

NFT'ler Neden İlgi Görüyor?

"Non-Fungible Token" kavramını ilk duyduğumuzdan beri akıllara ise hep aynı sorular geliyor. Bir telefon ya da bir bilgisayar aracılığıyla çoğaltılabilecek bir eser neden bu kadar pahalıya satılıyor? Elle tutulur olmayan bir şeye neden bu kadar çok ilgi duyuluyor? NFT'ler hakkında sorulan soruların sonu gelmiyor.

Bir etiket niteliği taşıyan ve aynı zamanda sahiplerinin kişisel gösteriş unsuru olarak gördüğü NFT pazarı, bireylere kendi isimleri üzerinden sahip olunan eseri paylaşma ve kullanıma açma imkanı tanıyor. NFT sahiplerinin sergilediği ve kendi isimleri ile bağdaştırdığı dijital içerikler, aynı zamanda gelir kapısı şansı da yaratıyor. Belirlendiği üzere bir NFT birden çok kez satın alınabiliyor fakat özgünlük ve hak sahibi olan kişilerin diğerlerine göre bir üstünlüğü bulunuyor. Her satış işleminde asıl sahip, diğerlerinden telif ücreti talep ederek sahip olduğu NFT'yi ekonomik kazanca dönüştürüyor. Bu şekilde eserlerin özgünlük ve eşsizliği korunurken, aynı zamanda toplum tarafından kullanıma sunulmasıyla sahiplik unsuru ön plana çıkıyor. Şu ana dek NFT pazarında ise ağırlıklı olarak ses dosyaları, görsel tasarımlar, videolar ve fiziksel bir varlığın dijital karşılığı yer alıyor. Özetine gelirsek NFT'ler ister bir sanat sevgisinden, ister bir gelir kaynağından ilgi görmeye devam ediyor. Peki NFT nasıl üretiliyor, temelinde ne var?

NFT Nasıl Üretiliyor, NFT İçin Ne Gerekiyor?

2014 yılından beri hayatımızda olan Non-Fungible Token yani Değiştirilemez Jetonlar temelinde kripto para kaynağı barındırıyor. Ethereum adıyla piyasada yer alan ve ERC-727Ctoken standartlarına göre üretilen NFT'ler kolaylıkla erişime sunulan çeşitli platformlar ve üretim kaynakları tarafından hayat buluyor. Yani bir NFT üreticisi olmak için kripto para cüzdanına ihtiyaç duyuluyor. Değiştirilemez ve eşsiz bir sanal sertifika anlamı taşıyan Non-Fungible Token; kişinin bireysel üretimi, erişimi ve kişisel kripto bakiyesi ile gerçekleşiyor.

Değerini eşsizliğinden ve gördüğü ilgiden beslenerek var eden NFT'ler, kullanıcılara veya alıcılara açık artırma metoduyla sunuluyor. Bir dijital çizimin ya da bir ses doyasının veya bir GİF'in bile değeri, kendisine özgü oluşuyla her geçen gün değerini artırmaya devam ediyor.

Önyargılarla hayata geçen fakat her geçen gün daha da kabul gören NFT piyasası, eşsiz ve özel oluşundan dolayı sadece sanat severler tarafından değil birçok şirket ve yazılım uzmanları tarafından da tercih ediliyor. Temelinde özgünlük kavramını aldığı için benzerlerinden ya da oluşabilecek taklitlerinden arınan NFT'ler birçok yatırımcı için dijital boyutta yeni bir kapı aralıyor. Türkiye'de ise birçok sanatçının ilk adımlarını attığı NFT dünyasına şu an için özellikle spor kulüpleri ve lüks giyim markaları ilgi gösteriyor.

Etiketler
NFT