Nasdaq borsası nedir? Nasdaq'ın diğer borsalardan farkı nedir?

Yabancı borsalarda yatırım yapmak isteyen birçok yatırımcının merakla sorduğu Nasdaq borası nedir? Sorusunun cevabı dünya teknolojisi borsası olarak bilinen Nasdaq borsası, dahilindeki hisse senetlerinin piyasa değer olarak Dünyanın en büyük 2.ci borsası durumundadır.

Nasdaq borsası nedir? Nasdaq'ın diğer borsalardan farkı nedir?

Nasdaq borsasının açılımı ise ''National Association Of Securites Dealers Automated Quotations''dır. 1971 yılında menkul kıymetlerde ilk satışını gerçekleştiren Nasdaq borsası Amerika'nın New York şehrinde kurulmuştur. Nasdaq 100 endeksi dahilinde işlemi oan merkezi Amerika olan en yüksek piyasa değerine sahip 100 büyük firma değerinde bulunmaktadır. Bu firmalar ise başlıca: Google, Netflix, Amazon, Apple, Facebook, Microsoft ve Twitter gibi bilhassa teknoloji alanında hizmet veren firmalardır.

Nasdaq borsasının özellikleri nelerdir?

Nasdaq borsası dünyanın en büyük 2. borsası konumunda ve dünya devlerinin işlem yaptığı bir borsa olmasından dolayı önemli bir güvenlik denetlemesi ile işlemlerin online olarak gerçekleştiği bir borsadır. Üstelik dünya devlerini bünyesinde bulundurması, yeni nesil teknoloji firmalarının da işlem yapabildiği Nasdaq borsasının en mühim özelliklerinden biride  kabul şartları prosedürünün esnek ve kolay olmasıdır.

Nasdaq endeksleri nelerdir?

Nasdaq borsası bünyesinde endeks çeşitleri 3 farklı başlığa ayrılmaktadır. Bunlar ise Nasdaq Bileşik, Nasdaq100 ve Nasdaq Biyoteknoloji endeksleridir.

Nasdaq Birleşik endeksi

Hisse senedi grubu olarak Nasdaq borsasında işlemi olan 3000'in üzerinde firmanın dahil olduğu Nasdaq birleşik endeksi büyük ölçüde teknoloji firmaları işlem görmektedir. Bu endeks sayesinde ise teknoloji sektörünün performansı da net bir şekilde izlenebilmektedir. Dağılıma bakılınca çoğunluğu şu şekildedir:

-Yüzde 50'lik bir payı teknoloji firmaları

-Yüzde 20'lik payı tüketici hizmetleri firmaları

-Yüzde 10'luk bir payı ise sağlık firmaları almaktadır. Geriye kalan pay ise kamu hizmetleri, telekomünikasyon, petrol ve diğer sektörlere dağıtılmaktadır.

Nasdaq  100 endeksi

Adından anlaşıldığı gibi, Nasdaq borasında işlemi olan ve piyasada değeri en yüksek olan 100 firmayı baz alan bir endekstir. Sektörel olarak bakıldığında ise telekomünikasyon, biyoteknoloji, bilgisayar yazılım ve donanım perakende yada toptan ticaret gibi sektördeki en yüksek firmaların sahip olduğu Nasdaq endeksi tipidir. Nasdaq birleşik endeksindeki firmaların piyasa değeri ile mukayese yapıldığında Nasdaq 100 endeksindeki firmalar, Nasdaq birleşikteki firmaların değerinden yüzde 90'ından fazlasını içermektedir. Birleşik endeks ile ortak noktası ise dahilinde firmaların  yüzde 50'si yine teknoloji firmalar olmasıdır.

Nasdaq bioteknoloji endeksi

Nasadq biyoteknoloji endeksi, biyoteknoloji ve ilaç firmalarından oluşur ve kote olmuş hisse senedi barındırır. Bu endekste yer alan firmalar yalnızca Nasdaq borsasında listelenmektedir. Biyoteknoloji endeksi günde 100.000'den fazla hisse senedini, ilaç firmalarını bir araya getirerek faaliyette gösterilmesini sağlar.

Nasdaq borsasından hisse senedi nasıl alınır?

Global arenada en çok işlem yapılan endekslerinden biri olan borsada alım satım yapmak istiyorsanız yapılması gereken ilk iş yurt dışı piyasalara ulaşım sağlayabilen bir aracı bir firma bulup  yatırım hesabı açmaktır.

Nasdaq borsasında işlem yaparken dikkat edilmesi gereken önemli etkenlerin başında saatleri gelmesidir. Nasdaq borsasının merkezi olan Amerika ile aramızdaki malum saat farkı nedeniyle işlem saatleri arasında değişmektedir. Nasdaq borsası açılışı ABD için  9.30, Türkiye için 16.30'dur. Kapanışı ise ABD için  16.00, Türkiye için ise 23.00'dır.

Uyarı: BirBorsa.com'da ye alan yazı ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir.

Buse KAPLAN/BirBorsa

Etiketler