MtGox nedir? MtGox borsasına ne oldu?

MtGox, Magic the Gathering Exchange'in kısaltmasıdır ve şimdiye kadarki ilk Bitcoin değişimi olarak kabul edilir.

MtGox nedir? MtGox borsasına ne oldu?

MtGox'un hikayesi 2009'da başlıyor. Jed McCaleb, ticaret kartı oyunu "Magic" için ticaret kartları için çevrimiçi bir borsa kurdu. Bu nedenle değişimi ismi elde edilir. E agic:  T O  G athering  O nline e X bir değişiklik. 
MtGox'un kurucusu, kripto sahnesinde boş bir sayfadan başka bir şey değil. Başlangıçta Stellar'ın kurucu ortağıydı ve daha sonra Ripple'ı kurdu.

MtGox - kronikler

Aynı zamanda, Mark Karpelès Fransa'dan Japonya'ya göç etmeye karar verdi ve Tokyo'da IT servis sağlayıcı Tibanne Co. Ltd.'yi kurdu.

İki yıl sonra Karpelès ve Tibanne, o zamandan beri Bitcoin'e dönüştürülen MtGox borsasını devraldı.

Borsa hızla Bitcoin için en büyük ticaret platformu haline geliyor. Ağustos 2013'te, küresel Bitcoin ticaret hacminin yüzde 60'ı MtGox aracılığıyla işlendi. Borsa, şu anda yükselişte olan kripto para birimi için en önde gelen pazar yeri olarak kendini kanıtladı. Borsa çok kısa bir sürede ne kadar hızlı yükseldiyse, düşüş kaçınılmaz oldu ve düştü.

Kart evi çöküyor

Yavaş yavaş, borsa ile ilgili daha fazla tutarsızlık ortaya çıktı. Şirkete göre, 850.000 Bitcoin bir bilgisayar korsanı saldırısına kurban gitti. Bu noktadaki kayıp 500 milyon dolara denk geliyor.

MtGox'un sahibi Karpelès'in, Bitcoin'lerin bir şekilde ortadan kaybolmasıyla bağlantılı olduğundan şüpheleniliyor. Ancak, iddia asla kanıtlanamadı.

28 Şubat 2014'te MtGox, bir Japon bölge mahkemesinde iflas başvurusunda bulundu. Borsa daha sonra müşterilerine ödeme yapmayı durdurdu.

MtGox davası da yargıyı giderek daha fazla ilgilendiriyor. Yasal işlemler sırasında, kayıp olduğuna inanılan 200.000 Bitcoin aniden yeniden ortaya çıktı. Bunlar o zamanlar eski cüzdanlarda bulundu.

Ayrıca, Karpelès'in 2013-2015 yılları arasında faturaları ödemek için bilgisayar verilerini manipüle ettiği ve borsanın daha önce gerekli lisanslara sahip olmadığı ortaya çıktı. 200.000 Bitcoin'in şapkadan çıkarıldığı el çabukluğu, borsanın ne kadar da fazla soru işareti bıraktığının adeta bir kanıtı.

Bir yığın kırık cam

Binlerce dolandırılan müşteri, varlıklarının ödenmesini bekliyor. Mayıs 2015'in sonuna kadar, MtGox'a karşı taleplerini çevrimiçi bir uzlaşma süreci olma ihtimali vardı, ancak ödemeler hala beklemede. Mayıs 2016'da, Kanada'daki Bitcoin pazarına karşı açılan bir toplu dava reddedildi.

Bu arada Japon polisi tarafından tutuklanan Karpelès, dolandırıcılık ve zimmete para geçirme suçlarından mahkemeye hesap vermek zorunda, ancak 10 ay hapis yattıktan sonra Temmuz 2016'da kefaletle serbest bırakıldı. Görünüşe göre MtGox nedeni sonunda kapandı.

Etiketler