Mısırda yaşanılan artış kritik seviyeye ulaştı!

Buğday ve ayçiçeği fiyatlarındaki artışın ardından gözler mısıra çevrildi. Rusya-Ukrayna savaşına ekstra olarak Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanan hava olayları mısırın fiyatında artışa neden oldu!

Mısırda yaşanılan artış kritik seviyeye ulaştı!


Dünya çapında yaşanılan gıda problemleri bir bir artış gösterirken mısır cephesinde de yeni problemler yaşanmaya devam ediyor. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle dünya çapında yaşanılan tarım mahsüllerindeki esnek fiyatlar ve artan maliyetler nedeniyle gözler bir başka tarım ürünü olan mısırın üzerine dikilmişti. Savaş nedeniyle hasatı yapılmayan Ukrayna topraklarının yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri'nde yaşanılan soğuk hava dalgası problemleri sonucunda mısırın fiyatının 8 doları geçebileceği öngörüldü.

Savaş nedeniyle Karadeniz hattında üretilen mısırların hasat ve nakliyat işlemlerindeki aksaklık üzerine ABD'de yaşanılan hava problemleri sonucunda ekim işlemlerinin yavaşlaması, mısır fiyatlarını artışa yönlendirmeye devam ediyor. Özellikle Rusya-Ukrayna savaşının yarattığı buğday ve ayçiçeği probleminin üstüne elini güçlendiren mısır, var olan gerek ekonomik gerekse siyasi problemler nedeniyle değerini katladı.

Savaşın etkisi en çok tarıma vurdu!

Savaş nedeniyle yaptırımlar uygulanmasına rağmen gıda piyasasında elini güçlendiren Rusya'da ise Devlet Başkanı Vladimir Putin, dile getirdiği savaşın devamı hakkındaki açıklamalarıyla piyasalarda soru işareti yaratmaya devam ediyor. Özellikle Ukrayna sınırları içerisinde yer alan buğday tarlarının piyasalara dahil olamayacak olmasından dolayı tarım ürünlerinde yaşanılan kaos, mısırın da dahil olmasıyla küresel bir probleme neden oldu. ABD tarafında yaşanılan buğday krizinin ardından mısırda da yaşanılan beş yıllık planlamanın altında kalan veriler, gelecek adına soru işaretleri yarattı. Durumu değerlendiren Commonwealth Bank of Australia Tarım Emtiaları Stratejisti Tobin Gorey ise, "Eğer gerçekten hava kaynaklı sorunlar varsa 8 dolar seviyesi barikattan daha çok kasis kadar bir direnç olur. Vadeli işlemler kuzey yarım küredeki ilkbahar ve yaz döneminde o ‘efsanevi’ seviyeyi delip geçecektir" ifadelerini kullandı.

Son yapılan açıklamalar ve açıklanan veriler neticesinde Temmuz vadeli mısır fiyatlarında yüzde 0,5 artış gözlemlenirken, son fiyat ise 7,81 dolar seviyesine ulaştı.