Mir ödemesine ilişkin açıklama geldi! Yaptırımlara rağmen...

Rusya, Ukrayna işgalinden sonra ABD ve Avrupa tarafından birçok yaptırımlara maruz kaldı. Geçtiğimiz hafta ABD tarafından yapılan açıklama ile Rus Mir ödeme sistemini kullanan Türk bankaları hedef haline geldi.

Mir ödemesine ilişkin açıklama geldi! Yaptırımlara rağmen...

Rusya'nın Ukrayna işgalinden sonra AB ve ABD, Rusya üzerinde birçok yaptırım uygulamaya karar verdi. 

Geçtiğimiz haftalarda AB ve ABD, Rus yaptırımları üzerinden Türkiye'ye baskı yapmaya hazırlandıklarını açıklamışlardı. Yapılan açıklamalarla beraber Rusya'nın yerel ödeme sistemi Mir'in Rusya dışına yayılmasını önlemek adına yeni hedeflerine Türk bankalarını aldı ve kullanıma devam eden bankalar üzerinde yaptırım uygulanacağı açıklandı.

Mir ödemesine ilişkin açıklama geldi! Yaptırımlara rağmen... - Resim : 1

Mir ödeme sistemi o bankalar tarafından askıya alındı

ABD ve AB tarafından yapılan açıklamalardan sonra İş Bankası değerlendirme sürecinde Mir ödeme sistemini askıya aldıklarını duyurdu. Ardından Denizbank'ta şu anda hizmet veremediklerini açıkladı.

Mir ödeme sistemini hangi ülkeler kullanıyor

Yurt içinde Mir ödeme sistemini kullanan bankalar arasında Vakıfbank, Ziraat Bank, İş Bank, Denizbank ve Halkbank yer alırken sadece İş Bankası ve Denizbank bu sistemi askıya aldığını belirtti.

Mir ödeme sistemi dünya genelinde şu anda Güney Kore, Vietnam ve birkaç eski  Sovyetler Birliği ülkesinde kullanılıyor.

Rus yetkililerinden Mir Açıklaması

Rus Ulusal Kartlı Ödeme Sistemleri'nin yöneticisinin yaptığı açıklamaya göre, Rusya'nın yerel ödeme sistemi, bankaların kullanımını askıya almasına rağmen devam ettiği iddia edildi.

Geçtiğimiz hafta içerisinde Rusya Merkez Bankası, gelen yaptırımlara karşı Mir sistemini kullanan ülkelerin sayısını artırmaya yönelik hedeflerinin olduğunu açıklamıştı. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com