Mevduat getirileri geriledi... Yatırımcı ne yapacak?

Türk Lirası mevduata yatırım yapanlar, yüksek enflasyon nedeniyle gerileyen faiz gelirlerinden dolayı endişeli.

Mevduat getirileri geriledi... Yatırımcı ne yapacak?

Son dönemde dünyada enflasyonla mücadele öne çıkarken merkez bankalarının parasal genişlemede bir miktar yavaşlayıp faiz artırımları gerçekleştirdikleri dönemde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) faizde indirim yapmaya devam ediyor. Perşembe günü yapılan yılın son Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısından beklendiği üzere 100 baz puanlık bir indirim yapıldı. Böylelikle eylül ayından bu yana yapılan toplam faiz indirimi 500 baz puana geldi. 

Doların yükselişi sürüyor

Mevduat getirileri geriledi... Yatırımcı ne yapacak?

Faiz indirimlerinin 'yeni ekonomik model' kapsamında yapıldığı aktarılırken bunun piyasalara da farklı etkileri oluyor. Politika faizlerinde yaşanan bu düşüş, kredi faizlerinde aşağı yönde bir harekete yol açmıyor ancak bireysel olarak alınan kredilerle döviz talebinde bulunulması kurlarda tansiyonu yüksek tutuyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredilerin döviz alımında kullanılmasına engel olmak için gereken kontrollerin sağlanması yönünde bankalara talimatta bulunsa da uygulamanın nasıl gerçekleşeceği de merak konusu. Bu ortamda tasarruf sahipleri ne yapacağını bilemiyor. Parasını TL olarak sabit getirili taraflarda tutanlar şu an bu durumdan pek memnun değil. 

Mevduat getirileri geriledi

Yüksek enflasyon ve kur artışının kişiler üzerinde endişelere neden olduğu bu dönemde buna bir de gerileyen mevduat faizleri eklenince kaygılar da çığ gibi büyüyor. Son faiz indiriminden sonra parasını TL mevduatlara yatıran bankalar ortalama yüzde 14.75'e yakın bir faiz sunuyor. Bu sebeple yüzde 20'den fazla bir enflasyonun olduğu ortamda Türk Lirası cinsi tasarrufların değerini koruması daha da zor bir hal alıyor. 

Tahvil faizleri güvenli liman mı?

Mevduat getirileri geriledi... Yatırımcı ne yapacak?

Risk almaktan hoşlanmayan yatırımcıların büyük kısmı parasını mevduata yatırdı. Dolayısıyla bu kesim, anaparalarında olası bir kayba sebebiyet verecek durumlardan uzak durmayı tercih ediyor. Risk almayı sevmeyen yatırımcılar daha çok devlet tahvili ve hazine bonosu gibi alternatiflere yöneliyor. Öte yandan 2 yıllık tahvil faizleri de yüzde 22'ye yakın yıllık bir kazanç getiriyor. Alınan tahviller vade sonuna kadar elde tutulursa anaparada bir kayıp yaşanmıyor.

Dolar küresel açıdan güçlenmeye devam edecek

Fed, geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda faizleri sabit bıraktı. Ancak 2022 ve 2023 yıllarında 3 faiz artırımı yapacağının sinyalini verdi. Küresel açıdan doların daha da güç kazanacağı bir dönemin yakın olduğunu söylemek yanlış olmaz. Ayrıca diğer ülke merkez bankalarının sağladığı teşvikler ile ilgili de daha güvercin bir tutum sergilemesi de doları diğer para birimleri karşısında güçlü pozisyona getiriyor. 

Etiketler