Metaverse Nedir? | Yeni Sanal Dünya Özellikleri

Metaverse Nedir? | Yeni Sanal Dünya Özellikleri, gelecekte bizi neler bekliyor. Facebook, Microsoft, Fornite ve Roblox Metaverse açıklamaları nelerdir? Metaverse projeleri, metaverse giriş, metaverse coin hakkında tüm merak edilen soruları cevaplıyoruz. İşte detaylar....

Metaverse Nedir? | Yeni Sanal Dünya Özellikleri

Metaverse evren son dönemlerde sıkça karşılaştığımız kavramlar arasında yer almaktadır. Metaverse üzerinde Facebook, Microsoft, Fornite ve Roblox gibi dev teknoloji şirketlerin oldukça büyük yatırımlar yaptığını söyleyebiliriz.

Metaverse kelimesi, Yunanca sonra anlamına gelen “meta”, İngilizce ise evren anlamında gelen “universe” kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Oldukça geniş bir kavrama sahip olan Metaverse çağımızın sanal dünyası olarak inşa edilmeye başlanılmıştır.

Metaverse ilk bakışta karşımıza bir sanal gerçeklik versiyonu olarak çıksa da, bu kavramın tanımlamada oldukça sığ kalacağını belirtmek isteriz. 1980’li yıllarda görüntülü konuşma, anlık veri paylaşımı ve akıllı cep telefonlarına karşı tutumun günümüzde Metaverse’ye karşı da yapıldığını görmekteyiz. Ancak gelişen teknoloji ve Metaverse projeleri göz önünde bulundurulduğunda bu kavramın sanal gerçeklikten öte sanal bir yaşam tarzı oluşturmaya yönelik olduğunu dile getirebiliriz. Peki, Metaverse evren yani sanal evren nedir?

Metaverse Evren Nedir?  | Metaverse Nedir?

Metaverse evren aynı zamanda sanal evren olarak adlandırılan sanal gerçeklik cihazları üzerinden kişileri algısal bir evrene taşıyan bir kavramdır. Zihinsel olarak kişilerin kendilerini hissettikleri evrene dâhil eden fiziksel şartlardan uzak sanal bir evrene geçiştir. Metaverse evren; bilgisayarlar, android cihazlar ve 3D cihazlar üzerinden insan zihninin fiziksel ortamdan uzak yapay bir sanal evrene dâhil olmasını sağlamaktadır.

Günümüzde Metaverse yatırımcıları arasında en çok dikkat çekenin Facebook olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki, meta olarak ismini değiştiren Facebook aynı zamanda sanal gerçeklik cihazları üzerine çalışan Oculus şirketini 2 milyar dolara satın almıştır. Ayrıca Facebook bu alanda Microsoft gibi önemli yazılım şirketleriyle sanal evren ve sanal gerçeklik cihazları üzerinde iş birliği sağlamıştır. Facebook dışında Roblox gibi büyük oyun platformları da sanal gerçekliğe ilişkin büyük bir arge yatırımı yapmaktadır.

Metaverse Kavramı İlk Nasıl Ortaya Çıktı?

Metaverse kavramı ilk olarak 1990’lı yılların başında ortaya çıkmıştır. Neal Stephenson tarafından yayımlanan “Snow Crash” isimli bilim kurgu romanında ilk kez kurgusal bir dünya kavramına değinilmiştir. Nitekim bu kavramda ilk olarak ortaya konulduğunda aşırı abartılı ve gerçeği yansıtmayan bir durum olarak karşılanmıştır.

Ancak milyarlarca kullanıcıya sahip olan Facebook tarafından konuya ilgi duyulmaya başlanılması “metaverse kavramı” üzerinde pek çok kişide büyük bir etki uyandırmıştır.

Büyük bir veri havuzuna ve milyarlarca kullanıcıya sahip olan Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, The Verge'e yapmış olduğu açıklamalarda; "Metaverse'i, yalnızca içeriği görüntülemek yerine içinde bulunduğunuz, yerleşik bir internet olarak düşünebilirsiniz." ifadelerinde bulunmuştur.

Bundan dolayıdır ki, günümüzde dünya devi olarak gösterilen birçok şirket ve ülke Metaverse’ye yönelik olarak yatırım yapmaya başlamıştır.

Metaverse Neden Önemli?

Metaverse neden önemli? Metaverse, WEB 3.0 ile birlikte geleceğin dünyası olarak adlandırılan bir yapıdır. Metaverse temel anlamda fiziksel hiçbir aktiviteye gerek duymadan bu dünya üzerinde yapılabilen her şeyi sanal ortamda yapabilme imkânı tanıyor.  Alışveriş, sanal sporlar, oyun. Gelecek 10 yıl içerisinde bu dünya WEB 3.0 ile birlikte geçiş işlemlerini tamamlanacağı tahmin edilen Metaverse evreni, Neurolink gibi bir proje ile birleşmesi ihtimali bile fiziksel dünyanın dışında yeni bir dünyaya adım atacağımızın kanıtı gibi duruyor.

Neurolink gibi teknolojilerin metaverse evrenine dâhil edilmesi durumunda yaşanacak en büyük devrim omurilik ve bütünüyle fiziksel engeli olan insanların yeni bir dünyaya açılmasını ve bu sanal dünyada fiziksel bir emek harcamadan sadece düşünsel yollarla hayatlarında yaşamak istedikleri her şeyi yaşamasına imkân veriyor. Teknoloji ve sağlık alanındaki iki devrimin birleşmesi bazı alanlarda insan hayatında büyük devrimlere gebe olacağa benziyor.

Türkiye’de Metaverse Geleceği Nedir?

Türkiye'de Metaverse ile ilgili olarak birçok blog zincirin bu halka içerisinde yer almaya çalıştığını söylemek mümkündür. Ancak pek çok sermaye yatırımcısı tam olarak sektörü tanımadan giriş yapmak istememektedir. Bu durumun aynı zamanda kişilerde nasıl bir etki bırakacağının da tahmin edilenden oldukça güç olduğunu söylemek mümkündür.

Ayrıca gerek yazılımsal gerekse donanımsal olarak teknolojik yapıya bakıldığında yeteri kadar bilgi sahibi olunmadığının da eklenmesi gerekmektedir. Dünya devi olarak tabir edilen teknoloji şirketlerinin bile bu atılımları yaparken tereddütle yaklaştığını varsayarsak ülkemizin bu teknolojiyi yakalamasının da oldukça güç olduğunu dile getirebiliriz.

Metaverse Nedir? | Yeni Sanal Dünya Özellikleri - Resim : 4

Metaverse Hakkında Bilinmesi Gerekenler 2022

Son zamanların en ilgi çekici konusu olan Metaverse evreni yani sanal evren hakkında pek çok kişi tarafından merak edilen soruların olduğunu bilmekteyiz. Sunmuş olduğu sanal dünya hali ile birlikte oldukça geniş bir yapıya sahip olan Metaverse sanal dünyası ile ilgili olarak meraklılarının en çok sorduğu sorular ve yanıtlarını sizlere sunuyoruz.

NFT Metaverse Nedir?

NFT Metaverse kavramını tanımlamadan önce NFT (Non-Fungible Token) dijital ortamda yer alan bir sahiplik belgesidir. Bu belge ile dijital ortamda edinilen her türlü unsurun eşsiz ve bölünemez bir yapıya sahip olduğunu söyleyebiliriz. Yani NFT’nin dijital ortamda yer alan bir sertifika ya da tescil olduğunu belirtmek mümkündür.

NFT Metaverse, NFT tabanlı oyunlar, kripto paralar veya diğer unsurlar üzerinde kişilerin kendi sanal dünyasını oluşturduğu bir kavramdır. Sanal gerçeklik üzerine oluşturulan NFT oyunlarda oyuncuların online olarak diğer oyuncular ile birlikte alışveriş, yeme içme, para kazanma, arkadaş olma, ekip kurma ve ticaret yapma gibi günlük yaşamda karşılaşılabilecek pek çok alanda faaliyet gösterdiklerini söyleyebiliriz.

Bu aynı zamanda NFT metaverse oyunlarının da oldukça ilgi çekici bir hale gelmesini ve birçok kişi tarafından beğenilerek oynanılmasını sağlamıştır. NFT tabanlı oyunlar arasında; Decentraland, Somnium Space ve The Sandbox ön plana çıkmaktadır.

Metaverse Giriş Nasıl Yapılır?

Metaverse’ye giriş için henüz hali hazırda net bir bilgi yoktur. Metaverse’ye girişten kastımız kesinlikle NFT tabanlı oyunlar değildir. Burada gerçeğe yakın bir sanal dünya üzerinde yaşamdan bahsedilmektedir. Haliyle girişlerinde beyin çipi veya gelişmiş kulaklık ve gözlük ekipmanlarının kullanılacağı söylentileri bulunmaktadır.  Birçok teknoloji şirketi tarafından üzerinde büyük yatırımlar yapılan bu projenin milyonlarca kişi tarafından detayları ile birlikte merakla beklenildiğini söyleyebiliriz.

En Dikkat Çekici Metaverse Projeleri

Metaverse projeleri ile ilgili olarak sizlere yapılan yatırımlardan bahsetmiştik. Bu yatırımların temelini oluşturan bazı projelerin ve oyunların yer aldığını söyleyebiliriz. Sanal dünya üzerinde gerçekleştirilen ve son yıllarda çıkması planlanan projeler merakla beklenirken Metaverse oyun projeleri olarak şimdilik gösterebileceklerimiz şunlardır;

·         Planet Sandbox

·         Pocket Arena

·         Good Games Guild

·         The Killbox

·         Rokosoft

·         Bemil

·         Faraland

Yukarıda belirtmiş olduğumuz metaverse projeleri genellikle NFT tabanlı strateji oyunlarından oluşmaktadır. Bu oyunların artış göstermesi ve milyonlarca kişinin bu oyunlar üzerinde yer alan sanal gerçeklikler üzerinde keyifli bir şekilde vakit geçirmesi teknoloji şirketlerini harekete geçirmiştir.

Metaverse Çılgınlığı Büyüyor | Sanal Dünyaya İlk Adımlar

Metaverse dünya üzerinde büyük yatırımlar almaya devam ediyor. Sanal dünyanın ilk adımlarının atıldığı Metaverse’ün 5 yıl içerisinde tüm dünyayı etkisi altına alacağı ön görüler arasında yer almaktadır.  Dünya devi olarak bilinen birçok şirket tarafından Metaverse’ye ilişkin olarak milyon dolarlık yatırımların yapıldığını ve ilk adımların atıldığını söyleyebiliriz.

Güney Kore’den Metaverse şehri

1- Güney Kore’den Metaverse şehri: “Metaverse Seoul”

Güney Kore’nin başkenti Seul’den yapılan açıklamada kendi sanal şehirlerinin oluşturulacakları duyurulmuştur. Online oyunların ve oyuncuların üstadı olarak kabul edilen Güney Kore Metaverse anlamında da çığır açacak bir açıklamada bulunmuştur.

“Metaverse Seoul” ismi ile sanal kent inşa edeceklerini ve kent üzerinde yaşayanlara büyük avantaj sağlayacakları belirtilmiştir. İnsanların kentte yer alan turistik mekanları ziyaret edebilecekleri, festivallere katılabilecekleri ve hatta oluşturulan sanal belediyeye şikayette bulunabilecekleri aktarılmıştır.

Bunun yanı sıra oluşturulan sanal belediye üzerinden vatandaşların işlemleri için başvurabilecekleri ve fiziki şartlar üzerinde gerçekleştirilen işlemlerin sanal dünyadan da devam edeceğine vurgu yapılmıştır. Projenin maliyetinin ise yaklaşık olarak 32 milyon TL olduğu söylenmektedir.

Güney Kore tarafından yapılan bu açıklamanın insanları evlerinden hızlı ve rahat bir şekilde işlemlerini gerçekleştirmesi ve pandemi sürecinde yaşanılan aksaklıkların giderilerek daha güzel bir yaşam standardı sunulması üzerine olduğunu tahmin etmekteyiz. Öyle ki, şimdiden Seul kentinde gezilebilecek tarihi alanlar üzerinde büyük bir çalışmanın yapıldığı da söylenenler arasındadır.

Epic Games sanal dünyada Ariana Grande

2- Epic Games sanal dünyada Ariana Grande ile konser verdi

Metaverse dünyasının gün geçtikte büyümesi aynı zamanda birçok etkinliğin sanal dünya üzerinden gerçekleşmesini sağlamıştır. Epic Games tarafından yapılan organizasyonda ünlü pop yıldızı Ariana Grande ikna edilmiş ve Fornite üzerinden sanal konser düzenlenmiştir.

Konserin genel temasının “Birliktelik anı” olarak belirlendiği ve sanal dünya üzerinden gerçekleştirilebilecek pek çok aktivitenin de yapılan bu sanal konserle birlikte yolunun açıldığını söyleyebiliriz. Hatta son dönemlerde pek çok oyun şirketinin çeşitli sanatçılar ile ve markalar ile anlaşma sağladığını da görebilmek mümkündür.

3- Dev moda şirketleri sanal giysiler hazırladı

Dünyanın en büyük moda şirketlerinin Metaverse üzerinden insanların tercihine ve özelliklerine göre sanal giysiler yapmayı denediği bilinmektedir.

AG ile oluşturulan ürün deneyimleri ve sanal deneme kabinleri bizlere sanal moda üzerinde birçok deneyimi sunmaktadır. Sanal giysiler hazırlanarak kişilerin özelliklerine ve yapısına göre en uygun kıyafetin belirlenmesi anlamında oldukça büyük bir adımın atıldığını söylemek mümkündür.

Alibaba’dan “Ali Metaverse”

4- Alibaba’dan “Ali Metaverse” marka tescili

Alibaba’dan herhangi bir açıklama yapılmamasına rağmen “Ali Metaverse” gibi pek çok isme yönelik olarak marka tescili yaptığı söylenenler arasındadır. Çin Halk Cumhuriyeti’nin konuya şimdilik sıcak bakmadığı medya kanallarında yer alan açıklamalardan anlaşılmaktadır.

Devlete bağlılığı ile bilinen Security Times yapmış olduğu açıklamalarda Metaverse konseptinin henüz çok yeni olduğunu belirterek yatırımcıların dikkatli olmaları konusunda telkinlerde bulunmuştur.

Ünlü rapçi Travis Scott Fortnite’da sanal konser

5- Ünlü rapçi Travis Scott Fortnite’da sanal konser verdi

Son zamanlarda portföyünü oldukça çok artıran Fortnite çağımızın en çok tercih edilenleri arasında yer almaktadır. Öyle ki, milyonlarca kullanıcıya sahip olan Fortnite ve Roblox marka etkinliklerini oyunlar üzerinden gerçekleştirmeye başlamıştır.

Bununla kalmayarak 2020 yılında ünlü rapçi Travis Scott tarafından Fornite üzerinden sanal bir konser verildiği, bununla birlikte konsere de ilginin büyük olduğu yapılan yorumlardan görebilmektir.

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg Metaverse

6- Facebook CEO'su Mark Zuckerberg Metaverse açıklaması

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg tarafından Metaverse hakkında yapılan açıklamada, “Facebook'un insanların farklı cihazlar arasında hareket edebileceği ve sanal bir ortamda iletişim kurabileceği dijital bir dünya olan "Metaverse" üzerinde çalışacak bir ürün ekibi oluşturduğunu söyledi.”

Ayrıca Mark Zuckerberg Facebook şirketinin son beş yıl içerisinde bir sosyal medya şirketi olmaktan çıkarak metaverse şirketi olmaya doğru çalışmalar yapılacağını ifade etmiştir.

Grubun yöneticisi Andrew Bosworth ise paylaşmış olduğu bir Facebook gönderisinde Metaverse’ye ilişkin olarak ekibin şirketin sanal gerçeklik organizasyonunun bir parçası olacağını ifade etmiştir.

Facebook CEO'su Mark Zuckerberg bununla da kalmayarak, sanal gerçeklik kulaklıkları olan Oculus VR kulaklıkları, AR gözlükleri ve bileklik teknolojileri üzerine de birçok donanım gerçekleştirmiştir. Ayrıca BigBox VR başta olmak üzere birçok VR oyun stüdyosu satın aldığını da belirtelim. Özellikle The Information'ın sanal gerçeklik üzerine 10.000 çalışanının yer aldığını ve bu durumunda Mark Zuckerberg tarafından yapılan metaverse yorumunun ne kadar ciddi olduğunu bizlere gösterdiğini söyleyelim.

Silikon Vadisi’nde Metaverse

7- Silikon Vadisi’nde Metaverse hazırlığı

Metaverse ile ilgili olarak Microsoft'un dijital ve fiziksel dünyaları bir araya getirme yönünde bir hareketliliğinin olduğunu görebilmekteyiz.

Facebook şirketinin de silikon vadisi üzerinden faaliyetlerini sürdürdüğü bilinmektedir. Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri arasında yer alan Microsoft Metaverse ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamalarda geleceğe dair böyle bir yapının öngörüldüğünü belirtir şekilde ifadelerde bulunmuştur. Bu durum karşısında bu yapıda yer almak isteyen birçok şirketinde fiilen harekete geçtiği ve Metaverse yapısına yönelik olarak yatırımlarda bulunduğu görülmektedir.

Özellikle Microsoft, Nvidia ve Unity Software gibi şirketlerin Metaverse alanında çeşitli araştırmalarda ve arge çalışmalarında bulunduğu bilinmektedir.

8-Roblox kendisini Metaverse şirketi olarak tanımladı

Çevrimiçi oyun platformu olan Roblox dünyada milyonlarca oyuncuya sahip bir şirkettir. Metaverse ile ilgili olarak baştan sonra kadar açıklama yapan Roblox’un sanal gerçekliğe ilişkin olarak büyük çalışmalar gerçekleştirdiği bilinmektedir.

Öyle ki, Roblox şirketi kendisini “Bir metaverse şirketi” olarak tanımlamıştır.

VR start-up satın aldı

9- TikTok’un sahibi olan ByteDance, VR start-up satın aldı

TikTok’un sahibi olan ByteDance, Piko Interactive şirketinden almış olduğu VR start-up ile birlikte sanal dünyaya bakış açısına yönelik düşüncelerini ortaya koymuştur.

Business İnsider üzerinde yer alan bilgilere bakıldığında ise TikTok şirketi yetkililerinin VR konusunda optimist bir düşünceye sahip olduklarını görebilmek mümkündür. TikTok Metaverse üzerinde gerçekleştireceği değişikliğin ise şimdiden pek çok kişi tarafından merak ve heyecan ile beklenildiğini söyleyebiliriz. Bu merakın aynı zamanda TikTok mu yoksa başka bir uygulama mı olacağı da merak edilenler arasındadır. 

Bill Gates Metaverse açıklaması

10-Bill Gates Metaverse açıklaması bomba etkisi yaptı

Microsoft şirketinin kurucusu olan Bill Gates yapmış olduğu Metaverse açıklaması ile birlikte gündeme bomba gibi düştü. Genelde komplo teorisyenlerinin hedefi haline gelen Bill Gates, Metaverse hakkındaki olumlu düşünceleri ile ön plana çıktı.

Bill Gates Metaverse yorumunda; “Metaverse sektöründe kendilerinin de olacağını, Metaverse gibi projeler yepyeni bir hayat sunduğunu ve Microsoft firmasının bu konunun takipçisi olacağını belirtmiştir.

Aynı zamanda; üç boyutlu avatarlar üzerinden iş arkadaşları ile iletişim kurmanın ve tüm günün ofiste geçirilmesi yerine işlemlerin evden yapılmasının cazip gelebilir olduğunun da belirtildiğini ekleyelim.

Metaverse Nasıl Alınır? | Metaverse Coin’leri Neler?

Metaverse dünyada popüler bir akıma haline gelmesinden sonra kripto para dünyasında da yer almaya başlamıştır. Metaverse Coin’lerine ilişkin olarak “Metaverse nasıl alınır?” Sorusunun birçok kişi tarafından sorulduğunu bilmekteyiz. Binance, FTX ve Gate.io gibi borsalardan üzerinden işlem görmeye başlayan ve kripto para tutkunlarınca oldukça çok rağbet gören Metaverse Coin’leri şunlardır;

·         Illuvium (ILV) coin

·         Axie Infinity (AXS) coin

·         Enjin (ENJ) coin

·         Decentraland (MANA) coin

·         Audius (AUDIO)

·         The Sandbox (SAND) coin

·         WAXE coin

·         Decentral Games (DG) coin

·         Ethernity Chain (ERN)

·         Whale coin

·         Rarible (RARI) coin

·         NFTX coin

·         Terra Virtua Kolect (TVK) coin

·         REVV coin

·         Star Atlas (ATLAS) coin

Metaverse coin olarak adlandırılan bu coinlerin kripto para tutkunları tarafından Metaverse üzerine yapılan yatırımlar ile birlikte değer kazanacağı düşünülerek yatırımlar yapılmaya başlanılmıştır. Özellikle kripto para tutkunlarının Boa Metaverse Coin üzerinde değerlendirmede bulunduklarını görebilmekteyiz.

Yorumlar