Metal fiyatları, Çin'in emtia fiyatlarına yönelik uyarısıyla geriledi

Sanayi metallerinin fiyatları, Çin'in yerli emtia şirketlerinin güçlü ralliden sonra "normal piyasa düzenini" sürdürmeleri yönündeki uyarısıyla geriledi.

Metal fiyatları, Çin'in emtia fiyatlarına yönelik uyarısıyla geriledi

Sanayi metallerinde fiyatlar, Çin'de düzenleme kurulunun yerli emtia şirketlerinin güçlü ralliden sonra 'normal piyasa düzenini' sürdürmeleri yönündeki uyarısıyla düşüş kaydetti.

Londra Metal Borsası'nda 3 ay vadeli bakır, TSİ 05.42'de yüzde 0,3 oranında düşerek 9.853 dolar/tona, alüminyum yüzde 2,3 düşerek 2.315 dolar/tona ve çinko yüzde 1,2 düşerek 2.935,50 dolar/tona geriledi.

Shanghai Vadeli İşlemler Borsası'nda bakır yüzde 1,4 düşerek 71.590 yuan/tona, alüminyum 18.000 yuan/ton ile bir ayın en düşük seviyesine, nikel 122.570 yuan/ton ile dört haftanın en düşük seviyesine ve çinko yüzde 1,1 düşerek 22.135 yuan/tona geriledi.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu'nun yaptığı açıklamaya göre Çin'de dün birçok yetkili, büyük yerli emtia şirketi ile bir araya geldi ve fiyatları artırmamaları konusunda uyarıldı.

Çin, metalde piyasa koşullarına uymayan spekülasyonlara tolerans göstermeyecek

Çin Ulusal Reform ve Kalkınma Komisyonu (NDRC) bir süredir devam eden hammadde fiyatlarındaki dalgalanmaya yönelik çabaların sonucunda piyasa kurallarını ihlal eden spekülasyonlara karşı 0 tolerans kararı aldı.

Çin hükümeti Pazar günü ülkenin en büyük metal üreticileri ile toplantı gerçekleştirmişti. NDRC'den yapılan açıklamada, "Spot ve vadeli piyasada tekellerin istifçilik ve spekülasyon faaliyetlerine tolerans gösterilmeyecek." denildi.

Çin'den gelen açıklamalar sonrasında alüminyum ve çelik fiyatları yüzde 5 oranında düşerken demir cevheri fiyatı ise günlük limit düzeylerine kadar gerileme ortaya koydu.