Merkez Bankası'ndan şok karar! Ticari kredilerde ücret ve komisyonları yakından takip edecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası son uyguladığı faiz indiriminden sonra bankalara gönderdiği uygulama talimatında menkul kıymet tesisinde 'diğer maliyetler dahil' bileşik faiz oranları da bankaya bildirmelerini istedi.

Merkez Bankası'ndan şok karar! Ticari kredilerde ücret ve komisyonları yakından takip edecek

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yabancı para yükümlülükler için menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama talimatlarını bankalara ulaştırdı.

Bununla beraber menkul kıymet tesisinde 'diğer maliyetler hariç' bileşik faiz oranı son derece dikkate alınıyor. Merkez Bankası, uygulamaya koyduğu konuyla ilgili banka faizlerini düşürürken, ücret ve komisyonları artırıp artırmadığını da yakından takip edecek.

Merkez Bankası'ndan şok karar! Ticari kredilerde ücret ve komisyonları yakından takip edecek - Resim : 1

Merkez Bankası'nın düzenlemesinden sonra faizler yüzde 20 seviyesine yaklaştı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası referans faiz oranını son olarak 24 Ağustos tarihinde sürpriz politika faizindeki indirime paralel olarak yüzde 15,34 seviyesine çekmişti. Bununla beraber ticari kredilerde katsayılarının gösterdiği faiz oranları da sırasıyla yüzde 21,5 ve yüzde 27,6 seviyesine inmişti.

Sektör kaynaklarından alınan bilgiye göre kısa vadede ticari kredi faizleri yüzde 20-20,75 seviyesine kadar indi.

Bununla beraber bankalar bir süredir kredilerde 6 aya kadar vadeye ağırlık verdi. 1 yıl ve üzeri vadelerdeki kullanımı ise oldukça azalmış durumda.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler