Merkez Bankası'ndan hazineye 49.3 milyar TL devredilecek!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Olağanüstü Genel Kurul toplantısı Ankara'da tamamlandı. Olağanüstü haller, savaş veya doğal felaketlerde kullanılması için Merkez Bankası tarafından kenara ayrılan ihtiyat akçesi böylece hazineye devredilecek.

Merkez Bankası'ndan hazineye 49.3 milyar TL devredilecek!

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Olağanüstü Genel Kurul toplantısı Ankara'da tamamlandı. Gerçekleştirilen toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada, Merkez Bankası 2021 yılı dönemi kârı üzerinden kâr payı avansı ödenmesine karar verilirken; 2020 yılı kârından ayrılan ihtiyat akçesinin ise dağıtılması kararlaştırıldı.

Olağanüstü haller, savaş veya doğal felaketlerde kullanılması için Merkez Bankası tarafından kenara ayrılan ihtiyat akçesi böylece hazineye devredilecek. 2021 yılı kesinleşmemiş bilançosundan ise hissedarlara kar payı aktarılacak.

49,3 Milyar TL'nin Hazine'ye Devredilmesi Kararlaştırıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Olağanüstü Genel Kurul toplantısı tamamlandı. Kar dağıtımına ve ihtiyat akçesinin aktarımına ilişkin kararlar onaylandı. Alınan kararlar doğrultusunda ise 49,3 milyar TL’lik kaynağın neredeyse tamamı Hazine’ye devredilecek.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, 45 milyar TL'lik kar payı avans tutarının ve 4,3 milyar TL'lik ihtiyat akçesinin hissedarlara dağıtılmasına karar verildiği bildirildi.

Merkez Bankası’nın banka hisselerinin ve bireysel hisselerinin, hisse yapısı gereği bu dağıtımdan aldıkları paylar oldukça az miktarlarda oluşuyor. Bu nedenle 49,3 milyar TL’lik payın neredeyse tamamı Hazine’ye aktarılacak.

49.3 Milyar TL Hissedarlara Dağıtılmaya Başlandı

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, “45 milyar TL'lik kâr payı avans tutarının ve 4.3 milyar TL'lik ihtiyat akçesinin hissedarlara dağıtımına başlanmıştır.” ifadesi yer aldı.

İhtiyaç Akçesi Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) safi karının yüzde 20'sini oluşturan kısmının, olağanüstü durumlar, savaş, doğal afetler gibi durumlarda kullanmak üzere ayırdığı paraya "ihtiyat akçesi" denmektedir.

Temmuz 2019’da kabul edilen yasa ile bu kaynakların yönetimine ilişkin hususlar ise değiştirilmiştir. Yapılan değişiklikle birlikte Merkez Bankası’nın yıllık safi kârının yüzde 20'sini ihtiyat akçesine ayırması hükmü kaldırılmış ve ihtiyat akçesinin tamamının Hazine ve Maliye Bakanlığı’na devredilmesine karar verilmiştir.

Kanun Değişikliği Sonrası Neler Oldu?

Yapılan kanun değişikliğinden sonra izlenecek yol ise şu şekilde değişmiş oldu: Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın hisse değerlerinden yüzde 6 oranında ilk kâr payı hissedarlara dağıtılmaya başlandı. Yapılan dağıtımdan sonra kalan miktarın yüzde 10'u ise "fevkalade ihtiyat akçesi" yerine, ihtiyat akçesine aktarılmaya başlandı.

Son yıl kârından ayrılan ihtiyat akçesi hariç, birikmiş ihtiyat akçeleri ise her yıl kâra katılarak dağıtılmaya başlandı. Bu maddenin yürürlüğe girdiği Temmuz 2019 tarihine kadar ayrılmış olan ihtiyat akçelerinin tamamı ve birikmiş olan fevkalade ihtiyat akçelerinin ise son yılın kârından ayrılan kısmı hariç tamamı, genel kurulun kararı aranmaksızın hazineye devredilmeye başlandı.

BirBorsa / Ayşete Yavaş

Etiketler
Yorumlar