Merkez bankası faiz kararını açıkladı!

Merkez bankası bugün aylık faiz kararını açıklayarak faizi sabit tutma kararı aldı. Kara sonrası açıklamalar peş peşe geldi. İşte detaylar...

Merkez bankası faiz kararını açıkladı!

Merkez bankası faiz kararını açıkladı!

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıklayarak nisan ayında sabit tuttu. Para Politikası Kurulu (PPK), yılın dördüncü toplantısında faiz değişikliğine gitmeyerek sabit şekilde kalmasına karar verdi. Açıklanan faiz kararı sonrası pek çok uzmandan açıklama geldi. Faizle ilgili CNN Türk canlı yayınında açıklamalarda bulunan İst. Aydın Üni. Dekan Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Selimler şu ifadelere yer verdi.

 “Şubat ayındaki metin ile mart ayındaki metin arasında cari işlemler açığı vurgusu vardı. Mart ayındaki metin de benzerlik arz ediyor. De enflasyonist süreci nedir enflasyon artış oranındaki yavaşlamadır. Enflasyonun hala artması demek aralık ayında 13.58’di de enflasyonist sürece girmemiz için aralı kayında enflasyon çekilmelidir. 13.58 2021 Aralık ayı enflasyonu yüksektir. Enflasyon tepe yaptıktan sonra düşüş eğilimine girecek ama biz müdahalelerle bunu bekliyoruz. Biz elimizdeki imkanlarla bunu etkilemeliyiz. 8-9 ay sonraki Aralık ayı enflasyonunu 13.58’den daha düşük çıkmasıyla enflasyonun düşmesini sağlamaya çalışıyoruz. Enflasyon yüzde 61’i buldu gidişle yüzde 70’leri de bulacak. Enflasyon artış eğiliminde bir yavaşlama olacak. De enflasyonun düşeceği anlamında değil artış oranını azalacağı anlamına gelir.”

Küresel olarak tüm ülkelerde durum aynı!

Merkez bankasının faizi sabit tutmasıyla ilgi bir diğer açıklama yapan Ekonomi yazarı Sadi Özdemir ise şu ifadelere yer verdi. “Yüzde 5 hedefi bir yıllık bir hedef değil ama metinde değişmesi gerekiyor. Küresel piyasalar normalleşecek orada bizim müdahale şansımız yok bütün dünyada aynı sorun yaşanıyor. ABD petrol ve doğal gaz üreticisi ama ABD’de artıştan dolayı vatandaşlar yüksek enflasyonla karşı karşıya. Küresel olarak bütün ülkelerin bir çaresizliği var.

Biz önümüzdeki sene nisan ayında baz etkisinin ortadan kalkması teorisiyle yıllıkta yüzde 30 enflasyona dönüşü görebiliyoruz. Küresel çapta bütün enflasyonu etkileyen faktörler normalleşirse biraz daha iyileşme görebiliriz. Faizin enflasyona etkisi ancak talep enflasyonunu frenlemesiyle mümkün olabilir.” İfadelerini kullandı. Merkez bankasının sonraki aydaki kararları ise merak edilmeye başlandı.