Merkez Bankası dövize 6. kez müdahale denemesi geldi

Merkez Bankası toplamda 6 bugün 2. kez sağlıksız döviz fiyatlanmalarını gerekçe göstererek dövize müdahale etti.

Merkez Bankası dövize 6. kez müdahale denemesi geldi

Merkez Bankası dövize ilk müdahalesini gerçekleştirdiği günden hemen öncesinde yazılı bir halde yayınladığı raporda, Merkez Bankası gerekli gördüğü halde var olan tüm imkanları ile birlikte sağlıksız fiyat akışına müdahalede bulunabilir demişti. 

Rapordaki bu metnin hemen ardından başlayan müdahalelere bugün 6.'sı eklendi. 17 lira seviyesini geçtikten sonra çok hızlı şekilde 17.17 seviyesine ulaşan dolara Merkez Bankası öğle saatlerinde ilk müdahalesini gerçekleştirdi. Yüzde 8 yükselişinin ardından müdahale sonrası yüzde 3 yükseliş bölgesine kadar gerileyen Dolar / TL daha sonrasında Borsa İstanbul'da yaşanan yüzde 14'lük hızlı düşüşle birlikte bir anda tekrar yükseldi ve 17 TL kapısına kadar dayandı. 

Bu yükselişin ardından 6. müdahale geldi. Müdahalenin ardından dolar şu an 16.21 seviyelerinde işlem görmeye devam ediyor.

Merkez Bankası Dolar'a Müdahalesinin Faturası Ne Kadar?

İlk 4 müdahalenin ardından 2 milyar Dolarlık bir dövizin satışa konu olduğu ve bugün yapılan 2 müdahale sonrasında 2 milyar Dolarlık dövizin daha satışa konu olduğu yazıldı. Yani toplamda 4 milyar Dolar değerinde döviz sağlıksız döviz fiyatlamalarının önüne geçmek için kullanılmış oldu.

Buna rağmen Dolar / TL günü yüzde 4 değer kazanarak Euro / TL ise günü yüzde 4.2 değer kazanarak tamamladı.

Etiketler