Merkez Bankası açıkladı! Faiz artışları gelecek toplantılarda da sürecek

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde faiz artışlarının devam edeceği sinyalini verirken, enflasyonu düşürme hedeflerinin büyümeden daha önemli olduğunu belirtti.

Merkez Bankası açıkladı! Faiz artışları gelecek toplantılarda da sürecek

AMB tarafından yapılan açıklamada, küresel enflasyonun yüksek olduğu dönemde agresif faiz artışlarının devam edileceği vurgulandı. Enflasyonun orta vadede yüzde 2'lik hedefe ulaşana kadar faiz artırımlarının birkaç toplantıda masada olduğu açıklandı. 

Avrupa'da yüksek enflasyonla birlikte enerji tedarikindeki sorunlar, talep düşüşleri ve resesyon endişeleriyle gelecek çeyreklerde ekonomik faaliyetin yavaşlaması beklenmekte. Ekonominin 2022 yılında  yüzde 3,1 büyümesi beklenirken, 2023’te yüzde 0,9,  2024 yılında ise yüzde 1,9 seviyesinde büyüme beklenmekte.

Merkez Bankası açıkladı! Faiz artışları gelecek toplantılarda da sürecek - Resim : 1

Avrupa Merkez Bankası için fiyat istikrarı önemli

Bankadan yapılan açıklamalarda, gerekeni yapacaklarını ve faiz artırımlarına devam edileceği belirtildi. Resesyon endişelerini artırmadan ilk hedeflerinin fiyat istikrarını korumak olduğu açıklanırken, sağlanmadığı sürece ekonominin daha fazla zarar görebileceği vurgulandı.

Küresel piyasalarda yüksek enflasyona karşı FED agresif faiz artışlarına devam ederken Avrupa Merkez Bankası da bu yolda FED'i takip ediyor. Bununla beraber Euro Bölgesi'nde tüketici güveni en düşük seviyelerde bulunuyor.

Slovakya Merkez Bankası'ndan gelen açıklama ise ekonominin 2022'nin ilk yarısında iyi performans gösterdiğine değinilirken, 2023 yılının ülke ekonomisi için çok zorlu olacağı belirtildi.

Etiketler