Merakla beklenen ABD enflasyon verileri açıklandı!

Gerek borsa gerekse kripto tarafındaki yatırımcılar tarafından merakla beklenen Amerika Birleşik Devletleri (ABD) enflasyon verileri açıklandı! Mart ayına ilişkin açıklanan verilerde, beklendiği üzere artış gözlemlendi!

Merakla beklenen ABD enflasyon verileri açıklandı!

Günlerdir kamuoyu tarafında birçok soru işareti yaratan Amerika Birleşik Devletleri enflasyon verileri, bugün paylaşılan resmi raporlar paylaşıldı. Yayımlanan raporda Rusya-Ukrayna savaşının tahmin edilenden daha büyük bir ekonomik etki yarattığı yer aldı.

Mart ayına ilişkin yayımlanan raporda, Ukrayna-Rusya savaşının bir hayli güçlü etkileri gözlemlendi. Amerika Birleşik Devletleri enflasyon verilerine bakıldığında; tüketici fiyatları bir önceki yılın enflasyon verilerine göre yüzde 8,5'lik artış göstererek son 40 yılın zirvesine oturdu. Aylık bazda gerçekleşen enflasyon ise yüzde 1,2 olarak kaydedildi.

Petrolde etki yok denilmişti!

Sabah saatlerinde Beyaz Saray'dan gelen açıklamada yüksek enflasyon konusunda uyarılar bulunurken, petrol fiyatlarında ise Rusya-Ukrayna savaşının etkisinin görülmediği belirtilmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, veriler açıklanmadan önce "Mart enflasyonunun Putin'in fiyat artışlarına bağlı olarak olağanüstü yüksek gelmesini bekliyoruz. Enerji ve gıda fiyatlarında yaşanan küresel sıkıntılar ve anormal fiyat artışları nedeniyle çekirdek ve manşet enflasyon arasında büyük bir farklılık bekliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Açıklanan veriler doğrultusunda atılacak adımlar merak edilmeye devam edilirken, tespit edilen oranların ise birçok analist ve kurum tarafından doğru tahmin edilmesi bir hayli dikkat çekti.