Menenjit aşısı fiyatı 2022… Menenjit Nimenrix, Bexsero ve Rota aşıları…

Menenjit aşısı, çocukluk döneminde mutlaka yapılması gereken aşılar arasında yer almaktadır. Farklı markalara ait menenjit aşıları bulunur. Menenjit aşısı fiyatı 2022 yılında artış gösterdi. Peki, en çok tavsiye edilen menenjit aşısı hangisidir? İşte detaylar…

Menenjit aşısı fiyatı 2022… Menenjit Nimenrix, Bexsero ve Rota aşıları…

Menenjit hastalığı beyin zarının iltihaplanması ile oluşmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından her insanın hayatında bir kez menenjit aşısı olması gerektiği belirlenmiştir. Yurtdışındaki farklı ülkelerde menenjit aşısı ücretsiz olarak uygulanırken; Türkiye’de özel aşı statüsünde yer almaktadır. Özellikle 5 yaşından küçük çocuklara antibiyotik olarak menenjit aşısı uygulanması tavsiye edilmektedir. Menenjit hastalığı kalıcı körlük, işitme kaybı, beyin fonksiyonlarında kalıcı hasar ve ölüm gibi sonuçları bulunmaktadır. Orta risk grubu altında değerlendirilen menenjit hastalığı temas ve öksürük yoluyla bulaşmaktadır. 

Menenjit aşısı fiyatı 2022… Menenjit Nimenrix, Bexsero ve Rota aşıları… - Resim : 1
Menenjit aşısı yaptırmak zorunlu mu?


Türkiye’de menenjit aşısı yapımı son yıllarda yaygın olarak uygulanmaktadır. Ücretli olmasına rağmen; yüksek risk teşkil eden hastalık sonuçları nedeniyle tercih edilmektedir. Menenjit hastalığı en fazla 5 yaş altı çocuklarda, 16-25 yaş genç grubunda ve 55 yaş üstündeki vatandaşlarda görülmektedir. Menenjit aşısı zorunlu aşı statüsünde yer almamaktadır. Menenjit aşısı fiyatı 2022 yılı için 200 ila 250 TL arasında değişim göstermektedir. Aşı, eczanelerden ve sağlık ocaklarından temin edilmektedir. Lakin, hekimler tarafından menenjit aşısının hastanelerde uygulanması önerilmektedir. En yaygın menenjit aşısı olarak Bexsero kullanılmaktadır.


Menenjit aşısı ne zaman yapılmalıdır?


Dünya Sağlık Örgütü tarafından menenjit aşısının çocukluk döneminde kullanılması tavsiye edilmektedir. 0-5 yaş arası çocuklara menenjit aşısı uygulanması yaygındır. Lakin, menenjit hastalığına yakalanan bir kişi hastalık esnasında da aşı yaptırabilir. Belirli bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Menenjit hastalığının temelinde erken tanı bulunmaktadır. Erken tanı ve aşı yapılması halinde hastalık kalıcı hasarlar bırakmadan atlatılabilir. Menenjit aşısının etkileri 4 ila 7 gün boyunca devam etmektedir. Baş ağrısı, bulantı, ishal ve kusma gibi yan etkileri bulunsa dahi kısa sürelidir. Menenjit aşısının temin edilmesi ve uygulanmasının toplam maliyeti 350 TL’ye kadar ulaşmaktadır. Menenjit aşısının bir kere yapılması hastalığa karşı vücudun önlem alması için yeterli olacaktır. Bu yüzden tek seferde yapılacak bir aşının tüm hayatınız boyunca önemli bir hastalığa karşı koruyucu olduğu unutulmamalıdır.