Melek yatırımcı nedir? Melek yatırımcı kime denir?

Piyasaların vazgeçilmezi, parlak fikirlerin destekleyicisi melek yatırımcı kavramına gelin hep birlikte göz atalım.

Melek yatırımcı nedir? Melek yatırımcı kime denir?

Türkiye'de henüz yeni yakın hayatımıza girmekte olan terimler olan girişim, girişimci veya start-up terimlerinin beraberinde getirdiği melek yatırımcı terimi son zamanlarda çokça konuşuluyor.

Start-up adı verilen, henüz çok yeni bir iş fırsatını yaratan ve kendisi için bir girişimci olarak sektörde etkin rol almak isteyen girişimci kişilere belirli bir hisse karşılığında sermaye sağlamakta olan kişilere melek yatırımcılar denilmektedir.

Girişimcilik konusunda daha işin başındayken insanların finansman sorunu yaşamaları yaygın bir problem. Finansman problemleri nedeniyle her yıl milyonlarca parlak fikir piyasaya çıkma fırsatı bulamadan rafa kaldırılmakta. Melek yatırımcı tabir ettiğimiz bireyler ise bu tarz sansasyonel fikirlerin rafa kalkmaması için finansman sağlayan kişiler olarak tanımlanabilir. Çoğunlukla iş adamlarından oluşan melek yatırımcılar ellerindeki yatırım amacıyla ayrılmış olan parayı kaliteli fikirleri destekleyerek kullanmaktalar. Bu sayede hem genç ve parlak fikirlere sahip girişimciler iş dünyasına kazandırılmakta hem de melek yatırımcı tabir ettiğimiz bireyler de yatırımlarının karşılığını yeni girişimin getireceği gelire ortak olarak almaktalar.

Melek yatırımcı nedir? Melek yatırımcı kime denir? - Resim : 1

Melek yatırımcıların en önemli görevlerinden biri sektöre yeni girişim kazandıracak, bir potansiyel gördüğü iş fırsatının finansal olarak desteklenmesini sağlamaktır. Bu sayede yatırım yapılmış olan girişimin hızlı kısa bir sürede hızlı bir yol kat etmesi sağlanarak kar etme aşamasına hızlı bir geçiş sağlanır.

Melek yatırımcıların temel hedeflerine gelecek olursak; 

Parlak bir fikri bulunan yeni girişimciler arasında girişimcilerin melekleri şeklinde de tabir edilen yerli ve yabancı melek yatırımcılar, oluşturulmakta olan bir projede vaat edilen birçok kaynağın sağlanması için gereken finansmanı sağlayıp, söz konusu girişimcilerin üretmiş olduğu projelerin gerçekleşerek getiri getirmesini beklemek melek yatırımcıların temel hedefleridir.

Melek yatırımcı nedir? Melek yatırımcı kime denir? - Resim : 2

Bu kişilere “melek” denmesinin hikayesi Broadway’ a dayanmaktadır. Burada melek ilk olarak mali yönden sıkıntı yaşayan tiyatro oyunlarına mali anlamda destek sağlayan varlıklı bireyler için kullanılmasından gelmektedir.

Daha sonrasında ise 1978 yılında New Hampshire Üniversitesi profesörlerinden olan ve aynı zamanda Center for Venture Research’ün kurucusu William Wetzel, girişimcileri mali yönden destekleyen yatırımcılara “melek” kelimesinin kullanılmasını uygun bulmuştur.

Etiketler