Margin trading nedir? Nasıl yapılır?

Margin trading (Marj ticareti), son zamanlarda kripto para borsaları arasında yaygınlaşıyor. BitMEX, marj ticaretinin yoğun olduğu borsalardan biri. Binance de bu alana giriş yapmaya hazırlanıyor. Peki nedir bu margin trading?

Margin trading nedir? Nasıl yapılır?

Zaman geçtikçe ve teknoloji ilerledikçe dünya genelinde Bitcoin kullanıcıları da birçok farklı alım satım (trading) imkanına sahip oluyor. Marj ticareti de bunlardan biridir.

Marj ticareti, yatırımcıların küçük miktarlı bir parayla kaldıraç kullanarak büyük hacimli işlemler yapabildiği işlem biçimidir.

Mesela 100 dolar tutarındaki bir para ile 5x kaldıraç kullanarak 500 dolarlık işlem yapılabilmektedir. Bu durumda kullanıcı kazanırken 5 katı kazanacak, kaybederken de yine 5 katı kaybedecektir.

Margini üç örnekte inceleyelim.

1.

Bitcoin'in yükseleceğini düşünen bir yatırımcı, long pozisyon açar. 8 bin dolar giriş fiyatıyla 1 Bitcoin'lik pozisyon açar ve hedefi 9 bin 600 dolar, kaldıracı ise 5c olarak belirler. Bitcoin yüzde 20 yükselişle 9 bin 600 dolara yükseldiğinde yatırımcının kârı yüzde 100 yani 1 BTC olacaktır.

2.

Yine bir yatırımcı BTC'nin yükseleceğini düşünüyorsa bu durumda long pozisyon açar. 8 bin dolar giriş fiyatıyla 1 BTC'lik işlem açar ve kaldıracı 5x olarak belirler. Bu sefer Bitcoin yüzde 20 düşerek 6 bin 400'e kadar geriler. Bu durumda 5x kaldıraç kullanıldığında kayıp yüzde 100 olacak ve pozisyondan erken çıkılmadığı sürece tüm BTC'ler kaybedilecektir.

3.

Bu sefer Bitcoin'in gerileyeceğini öngören bir yatırımcı bu durumda short pozisyon açar. 8 bin dolar giriş fiyatıyla 1 BTC'lik pozisyon açılır ve kaldıraç 5x olarak belirlenir. Düşeceğini tahmin ederken Bitcoin 8 binden 9 bin 600'e yüzde 20 yükselir. 5x kaldıraç kullanıldığı için kayıp yüzde 100 olacak ve pozisyondan erken çıkılmadığı sürece bütün BTC'ler kaybedilecektir.

Marj ticaretinin işleyişini anlamadan önce kaldıraçsız işlemler yaparak tecrübe elde etmek bu işe başlamak için iyi bir yoldur.

Kripto paralarda kaldıraçlı işlemler, hali hazırda BitMEX üzerinden yoğun olarak yapılmakta. Yakın bir zamanda Binance de marj ticaretini etkinleştirecek.