Maliye Bakanı açıkladı: Otomobil fiyatlarında ÖTV indirimi gelecek mi?

Geçen sene yaşanan kur krizlerinden sonra dolar fiyatı 18 liraya kadar ulaşmıştı. Daha sonrasında yaşanan ekonomik açılımlarla birlikte bu fiyat 11 liraya kadar geri çekilmiş fakat araç piyasalarında çok büyük bir değişim gözlemlenmemişti.

Maliye Bakanı açıkladı: Otomobil fiyatlarında ÖTV indirimi gelecek mi?

Araç piyasaları 2021 yılında neredeyse kanatlandı uçtu. Önceki yıl 50 bin liralık araçlar 100-120 bin liraya kadar yükseldi ve fiyatları giderek artıyor. 

Araç Fiyatları Neden Yükseliyor?

Araç fiyatları neredeyse tüm dünyada bir miktar artış gösteriyor. Araç fiyatlarının yükseliş nedenlerini 3 başlık altında toplamak mümkün.

1- Enflasyon sorunu araç fiyatlarını yükseltiyor.
2- Türkiye'deki vergilendirme sistemleri araç piyasasını yükseltiyor.
3- Döviz fiyatları araç fiyatlarını yükseltiyor. 

Araç fiyatlarının yükselişinde 3 ana faktör olarak bu görülüyordu. Ayrıca stokçuluk yapan galericilerin haksız kazanç hırsı, ikinci el araç piyasasında satıcıların piyasayı yanıltmaya çalışması gibi unsurlarda eklendiği zaman araç fiyatlarının yükselişi engellenemez bir boyuta gelmiş durumda.

Döviz kurlarının tarihi zirvelerine çıkması ile birlikte otomobil üreticileri Türkiye'deki ürünlerinin neredeyse hepsine sürekli güncellemeler ve fiyat listesi değişikliği yapıyordu. Döviz kurlarında yaşanan sert düşüş araç piyasalarını çok büyük etkilemişe benzemiyor... 

Elbette bir miktar düşüş yaşansa bile çoğu marka sıfır otomobillerde büyük bir indirime gitmekten kaçınmış durumdalar.

ÖTV Düzenlemesi Mi Geliyor?

Devlet eliyle araç fiyatlarının düşürülmesi ile ilgili çalışmada ÖTV matrahlarında bir miktar düşüş yaşanması için çalışmalar başlamıştı. Fakat bu düşüş çok sınırlı ve kısa süreli oldu. Kurların tekrar hareketlenmesi ile birlikte ÖTV alt dilimine giren otomobiller yeniden üst sınıf grubuna girmesiyle ÖTV matrahındaki düzenlemeler boşa gitmiş oldu. Yani yeni gelen ÖTV matrahı yasasını etkin ve kullanıcı odaklı hale getirmek için ÖTV indirimi ya da ÖTV düzenlemesi getirilmesi şart oldu denilebilir.

Hazine ve Maliyet Bakanı Nureddin Nebati, konu ile ilgili bir çalışmanın var olduğunu fakat kısa bir süre içerisinde böyle bir indirimin çok ihtimal dahilinde olmadığını düşünüyor. Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Maliyet Bakanı, “Araç satışlarında bir düşme yok, araç kuyrukları var. Talepleri karşılayamıyorlar, ÖTV'yi niye indirelim?” Açıklamasında bulundu. Sıfır araç konusunda ciddi bir satış dalgası olduğunu dile getiren Nebati, bayilerin sıfır araçları yetiştirme konusunda ne kadar yetersiz kaldığından bahsediyor.

Bu açıklamaların ardından otomobil almayı ya da indirim bekleyen müşterilerin hayalleri de suya düştü demek yanlış olmaz.

Etiketler