Long (uzun) ve short (kısa) pozisyon nedir? Nasıl çalışır?

Kısa ve uzun pozisyon kripto para piyasaları için ne anlam ifade ediyor? Ne zaman long veya short pozisyon alınır?

Long (uzun) ve short (kısa) pozisyon nedir? Nasıl çalışır?

Kısa ve uzun pozisyon terimleri, yatırımcıların herhangi bir kripto para değerinin yükselme ya da düşmesine olan inancını temsil eder. Fiyatların yükseleceğine inanan bir yatırımcının oluşturduğu işleme uzun pozisyon ya da long pozisyon açma, 'longlamak' denir. Yatırımcıların fiyatın azalacağını düşünerek yaptığı işleme ise kısa pozisyon yada short pozisyon, 'shortlamak' denir.

Kripto para yatırımcıları, sektöre yeni katılanlar tarafından kolay anlaşılmayan, kedilerine özgü bir jargon kullanırlar. Aslında 'uzun (long)' ve 'kısa (short)' teknik terimler sayılmazlar. Yine de hükümetler ve merkez bankaları tarafından aşırı para basımı sebebiyle devalüasyondan kaçıp kripto para piyasasında soluklananlar bu kelimeleri bilmeyebilir.

En basit tabiriyle uzun ve kısa pozisyonlar, bir varlığa ait fiyatın gidebileceği iki muhtemel yönü temsil eder ve bu yönü kâr elde etmek için kullanmayı hedefler. Uzun pozisyon alan yatırımcı, fiyatın o an itibarıyla yükselmesini diler. Bu durumda yatırımcının long pozisyona geçtiğini, alım yaptığını söyleyebiliriz. Kısa pozisyonda da, kripto yatırımcısı o andan itibaren fiyatın düşmesini bekler. Başka bir deyişle, yatırımcı short pozisyona geçer ve kripto parasını satar.

Almak ve satmak, spot borsalarda tipik bir hareket olsa bile, kripto para birimini fiilen almadan ya da satmadan da uzun veya kısa pozisyon açılabilmektedir. Vadeli işlemler, satın alma ya da satma hakkı, kur farkı sözleşmeleri ve diğer benzeri vadeli işlem ürünlerini sunan borsalarda yapılabilmektedir.

Eğer boğa piyasası yani yükseliş trendi varsa, daha çok yatırımcı fiyat yükselişine inandığından kısalara göre çok uzun pozisyon açacaktır. Piyasa düşüşe geçtiğinde kısa pozisyonlar genelde uzunlardan fazla olur. Tabii ki bu yalnızca bir genellemedir, böyle bir kural yoktur. Profesyonel yatırımcılar çoğunlukla dipten satın alıp tepeden satarlar. Fiyat geri çekildiğinde uzun pozisyonlar açarak fiyat direnç seviyelerine geldiğinde satış yaparlar.

Long (uzun) ve short (kısa) pozisyon nedir? Nasıl çalışır? - Resim : 1

Uzun pozisyon ne zaman açılmalı?

Bir yatırımcı, belli bir kripto para fiyatının yükselmesini beklediğinde uzun pozisyon açmalıdır.

İlerleyen günlerde fiyatın yükseleceğine inanan bir yatırımcı, spot borsadan söz konusu kripto parayı satın alabilir. Vadeli işlemler, opsiyon ürünü veya farklı bir türev ürünüyle uzun pozisyon açabilir.

Elbette bu hamlenin teknik analizlerle desteklenmesi de önemli. Örneğin bir blockchain projesinin yüksek profilli bir ortaklık kurduğunu ya da önemli bir güncelleme gerçekleştirdiğini öğrenen bir yatırımcı, projenin yerel para birimi üzerinde uzun pozisyon açmayı düşünebilir. Piyasa duyarlılığını takip etmek için sosyal medyayı takip etmek ve düzenli olarak haber okumak da oldukça önem teşkil eder.

Kripto para birimleri, çoğunlukla itibari para birimlerine göre sürekli yükselmeyi hedefleyen şirket hisseleri gibi davranır. Bundan ötürü birçok yatırımcının, özellikle de konu Bitcoin olduğu zaman 'satın al ve elinde tut' stratejini uyguladığını görürüz.

Kısa pozisyon ne zaman açılmalıdır?

Yatırımcılar herhangi bir kripto para birimi fiyatının gerilemesini beklediklerin kısa pozisyon almalıdırlar.

Genellikle, belli bir varlığın fiyatı gerektiğinden daha çok yükselip doygunluğa ulaştığında kısa pozisyon açılır. Fiyat, direnç seviyesini kıramazsa ve direnç seviyesinden aşağı doğru inmeye başlarsa kısa gitmek daha mantıklıdır.

Kripto para piyasası hâlâ yeni gelişen bir aşamada olduğu için Bitcoin ve altcoin fiyatlarındaki hareketlerin bir temeli olmayabilir. Uzun ya da kısa pozisyon almadan önce daima piyasayı etkileyen faktörleri yakından takip etmek gerekir.

Etiketler