Lisk blok zinciri nasıl yapılandırılır?

Lisk, blok zincirini rahatlatmak için yan zincirlere dayanan bir blok zinciri ağıdır.

Lisk blok zinciri nasıl yapılandırılır?

Uygulama terimi nispeten geniştir, ancak hepimiz tarafından bilinir. Kural olarak aklımıza Android kullanıcılarının Playstore'dan, iPhone kullanıcılarının ise Appstore'dan indirdiği bir akıllı telefon uygulaması geliyor. Tedarik kaynakları bu nedenle nispeten merkezileştirilmiştir Lisk'in dApps adı verilen merkezi olmayan uygulamalarla ele almak istediği bir zorluk.

Lisk blok zinciri nasıl yapılandırılır?

Her şeyden önce, Lisk'in normal bir blok zinciri vardır ve Ethereum ile karşılaştırılabilir. Bu sözde ana zincirdir. Bununla birlikte, Ethereum'daki belirleyici fark, yan zincirlerin de olmasıdır, yani normal ana zincirin yanında "çalışan" yan zincirler.

Bu yan zincirler, bireysel değişikliklerin yapılmasına izin verir. Örneğin, yan zincirin ana zincirden farklı bir fikir birliği algoritmasında ısrar etmesi mümkündür. Lisk ana zinciri için Delegated Proof-of-Stake algoritması kullanılır.

Yan zincirler ne için kullanılır?
Genel olarak, yan zincirlerin kullanımından kaynaklanan iki sebep ve sonuç vardır.

1. Yan zincir, ana zincirin özerk bir dalı olabilir

Yan zincir için özel olarak kendi kurallarınızı tanımlayabilirsiniz. Böylece bireysel uygulamalar için daha fazla esneklik sunar. Bu, geliştiricilerin farklı algoritmalarla çalışmak veya belirli özellikler hakkında farklı görüşlere sahip olmak istemeleri durumunda, bir hard forkun her zaman gerekli olmadığı anlamına gelir.

2. Kapasiteler dışarıdan temin edilebilir

Bir yan zincir ise, kapasitesini tüketmemek ve tıkamamak için dApp'leri ana zincirden ayrı olarak çalıştırmayı mümkün kılar.

Temsil edilen hisse ispatı algoritması nasıl çalışır?

Proof-of-stake, daha fazla jetona sahip kullanıcıların daha fazla oy hakkına sahip olduğu fikrine dayanır. Ancak Lisk'in fikri, onu sözde delegelerden oluşan demokratik bir sistemin haritasını çıkarmak için kullanmaktı. Aslında delegeler ağ tarafından seçildiği için siyasi anlamda milletvekili olarak tasavvur edilebilir. Lisk ağında toplam 101 delege var. Her kullanıcı, hisselerine göre delegeler için oy kullanabilir daha fazla LSK, daha fazla oy hakkı anlamına geliyor. Delegeler daha sonra işlemleri onaylamaktan sorumludurlar.

Daniel Larimer'in Delegated PoS algoritmasının ortaya çıkmasının nedenlerinden biri, çalışma kanıtı algoritmalarının muazzam enerji tüketimini azaltmaktı. Aynı zamanda, işlemler daha az hesaplama çabasıyla onaylanabileceğinden, bu aynı zamanda ağın kapasitesini de artırır.

Delegated Proof-of-Stake prosedürünü kullanırken, Lisk'te de kullanıldığı gibi, güveninizi daha az katılımcının eline bırakırsınız. Bununla birlikte, sürekli oylama dürüstlüğe yol açmalıdır, çünkü bir delege, herhangi bir zamanda herhangi bir suistimal durumunda paydaşlar tarafından "oylama dışı bırakılabilir" ve yetkisini kaybeder.

LSK jetonlarında hissesi olan kullanıcılar, bir LSK'dan ödeme yapılmasına karşı 33 delege için oy kullanabilirler. Yalnızca en sık seçilen 101 delegeye daha sonra sahtecilik, yani işlemlerin teyidi hakkı verilir. Bazı delegeler, kazançlarını “seçmenleriyle” paylaşmayı teklif ediyor, böylece onlar da oy vermek ve onlar için LSK ödemekle ilgileniyorlar.

BirBorsa / Cem Arslan

Etiketler