Küresel piyasalarda temkinli seyir devam ediyor

Küresel piyasalarda bugün önemli veriler açıklanırken, yurt içinde Gayrisafi Yurt İçi Hasıla'nın açıklanması bekleniyor. Uzmanlar tarafından beklentinin yüzde 7,3 seviyesinde artması yönünde.

Küresel piyasalarda temkinli seyir devam ediyor

Küresel piyasalarda, dünyanın önde gelen merkez bankalarının yüksek faiz artışına devam edeceği ve gelen verilerin faiz artırma kararını etkileyeceği beklentisi ile temkinli seyir devam ediyor. Bununla beraber bugün yurt içinde ikinci çeyrek büyüme verisi açıklanırken, Euro Bölgesi'nde enflasyon ve ABD ise özel sektör istihdamı açıklanacak. 

Küresel piyasalarda temkinli seyir devam ediyor - Resim : 1

Yatırımcılar daha temkinli

Avrupa ve ABD merkez bankası yetkilileri geçtiğimiz günde Jackson Hole kapsamında yaptıkları açıklamada, yüksek faiz artırma kararı piyasalara yön verirken, Global çapta açıklanan verilerin yüksek enflasyon ve resesyon endişelerini artırmakta.

Bununla beraber yüksek enflasyonla mücadele için yüksek faiz oranlarına ihtiyaç duyulurken, yatırımcılar daha temkinli ve çekingen olabiliyor.

Geçtiğimiz gün ABD tarafından açıklanan JOLTS  Açık İş Sayısı verisi temmuz ayında 11 milyon 239 bin ile beklentinin üzerinde kaldı ve  iş gücü piyasasında dair endişeleri hafifletti. Bununla beraber faiz artırma kararında verilerin önemli olduğunu vurgulayan FED'in eli rahatlamış durumda. Öte yandan eylül toplantısında 75 baz puanlık faiz artırımına gitmesinin yanında 72,5 puanlık bir artış beklenebilir.

FED'in faiz artırma kararında, ABD tarafından açıklanacak ADP özel sektör istihdamı ve cuma günü açıklanacak olan tarım dışı istihdam verisi önemli oldukça önemli. 

Küresel piyasalarda temkinli seyir devam ediyor - Resim : 2

Piyasalarda yatay seyir izlenmeye devam ediyor

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) eylül ayında 75 baz puanlık faiz artırımını destekleyenler arasına yenileri eklenirken, bu gelişmelerle geçtiğimiz Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,19 seviyesinde gerilerken ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,88 geriledi, Almanya'da DAX 40 endeksi ise yüzde 0,5 yükseldi. Avro/dolar paritesi ise geçtiğimiz gün yüzde 1'in üzerine yükselmesinin ardından bugün yatay seyrediyor.

Asya genelinde ise açıklanan verilere göre, Japonya'da sanayi üretimi düşüş beklentilerinin aksine temmuzda yıllık bazda yüzde 1 seviyesinde artı gösterdi. Bahsedilen dönemde ülkede perakende satışlar da yüzde 2,4 seviyesinde yükselerek beklentileri aşmış durumda. Çin'de ise imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ağustosta yüzde 49,4 seviyesine yükselse de sıcak hava dalgaları, Kovid-19 vakaları ve emlak sektörüne yönelik gelişmelerle daralma bölgesinde hareket etmeye devam ediyor.

Bu gelişmelerle birlikte güne olumsuz başlayan Asya borsalarında geçtiğimiz gün, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,2 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 gerileme gösterdi.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler