Küresel piyasalarda risk artışı devam ediyor!

Küresel piyasalar, bu hafta gerçekleştirilecek olan Jackson Hole Sempozyumuna odaklanmış durumda. Öte yandan ABD'den gelen konut verilerine ilişkin olumsuz sonuçlar risk iştahının artmasına işaret ediyor.

Küresel piyasalarda risk artışı devam ediyor!

FED yetkililerinin eylül ayında gerçekleştirilecek olan toplantısında faiz artırma kararının karışık sinyaller vermesi ve ABD konut satışları verilerinin resesyon endişelerini artırması sonucunda yatırımcılar çekingen davranıyor.

Konut başlangıçları ABD'de temmuz ayında yüzde 9,6 seviyesinde değer kaybetti ve 1 milyon 446 bin seviyesine geriledi. Geçen sene şubat ayından itibaren en düşük seviyeye ulaştı. Öte yandan inşaat izinleri de temmuzda aylık bazda yüzde 1,3 oranında azaldı ve 1 milyon 674 bine geriledi.

Bununla beraber MSCI Asya Pasifik Endeksi yaklaşık olarak yüzde 0,5 seviyesinden fazla gerileme yaşadı. Bu düşüşü takip edenler arasında Çin ve Hong Kong borsaları da yer alıyor. Çin ekonomisine yönelik huzursuzlukların artmasıyla CSI 300 ve Hang Seng endeksi ise yüzde 1 seviyesini aşan değer kaybıyla karşı karşıya.

hisse

Risk iştahı yatırımcıları korkutuyor

 Avrupa ve ABD vadelilerinin gerileme yaşamasıyla risk iştahı artmaya devam ederken yatırımcılar oldukça çekingen davranıyorlar. S&P 500 ve Euro Stoxx 50 vadelileri yüzde 0,4 seviyesinde gerileme yaşadı. Bununla beraber Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 değer kazandı ve 1.290 puana ulaştı.

petrol

Petrol piyasasında yaşanan dalgalanmalar

ABD ham petrol stokları geçtiğimiz haftaya kıyasla 5,63 milyon varil azaldı. Bunun yanında Kazakistan üzerinden gerçekleştirilen petrol ihracatının uzun süreli durması petrol fiyatlarında yeni bir baskı oluşturdu.

Suudi Arabistan enerji Bakanı'nın OPEC+ grubuna yaptığı müdahale sonrası üretimi azaltacağı sinyalleri petrol piyasasında dalgalanmalar yarattı.

Bunun yanında Brent ekim kontratı yüzde 0,4 değer kaybıyla 100 doların altında alıcı bulmaya devam ediyor.

IC Asia Pte. Uzmanı  Jun Rong Yeap, Suudi Arabistan tarafından gelen açıklamaların devamında dipten alımlarının arttığını belirtti. Bunun yanında ABD-İran nükleer anlaşmasının petrol fiyatlarını aşağı çekebileceğinin altını çizdi. ABD-İran anlaşmasında yaşanan gelişmelerde uzlaşmaya varılamayan konuların üstünde durulduğu bahsediliyor. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler