Küresel piyasalarda FED etkisi!

Küresel yasalar FED Bakanı Powell'ın yaptığı konuşma ile sallanmaya devam ediyor. Beklentilere paralel gelen 75 baz puanlık faiz artışıyla, yıl sonunda faizlerin yüzde 4,4 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.

Küresel piyasalarda FED etkisi!

FED'in para politikasında 75 baz puanlık faiz artışı yaşanmasıyla ABD tahvil getirileri ve dolar yükseliş yaşarken, borsalarda düşüş gözlemlendi.

FED Başkanı Powell'ın yaptığı konuşmada enflasyonu düşürmek için başka bir çözüm olmadığını açıklarken, 2023 yılında faiz oranlarının yüzde 4,6 seviyesine kadar yükseleceği öngörülüyor.

Küresel piyasalarda FED etkisi! - Resim : 1

FED etkisi borsalara olumsuz yansıdı

Yeni işlem gününe ABD ve Avrupa vadeli endeksleri gerilemeye devam ediyor. Bunun yanında .Wall Street’teki kayıplar Asya endekslerine de yansıdı. Asya'da yaşanan değer kaybını Çin takip etti. Hong Kong borsası son yılların gördüğü en düşük seviyesinde.

ABD Merkez Bankası FED'İn para politika faiz kararına tepki gösteren 2 yıllık tahvil getirileri yüzde 4 seviyesinin üzerine çıktı.

Japonya sakin! Tüm dikkatler İngiltere'de 

FED'in yüksek enflasyona karşı yaptığı üçüncü faiz artırımından sonra Japonya Merkez Bankası düşük faiz oranlarından devam etme kararı alırken, gevşek para politikasına devam edeceğini açıkladı.

Japonya Merkez Bankası faiz kararını eksi yüzde 0,1 seviyesinde tuttuğunu açıklarken, 10 yıllık tahvil getiri hedefini de yaklaşık yüzde 0’da tuttuğunu belirtti. Japonya'da en son açıklanan makroekonomik verilere göre ülkede enflasyonun son 31 yılın zirvesinde yer aldığı belirtildi. Japonya Merkez Bankası'nın kararı sonrası yen dolar karşısında değer kaybetmeye devam etti ve dolar/yen son 24 yıldan beri ilk kez 145 seviyesini geçmiş durumda.

Bu hafta merkez bankalarının faiz kararı ön planda olurken bugün tüm gözler İngiltere Merkez Bankası'nda. Faiz kararına yönelik beklenti ise 50 baz puanlık artışla yüzde 2,25 seviyesine yükselmesi. Son zamanlarda enerji krizinin hakim olduğu bölgede sterlin kayıplar yaşamaya devam ediyor. 

Bunun ardından Güney Afrika Merkez Bankası da faiz kararını açıklayacaklar arasında yer alıyor. 75 baz puanlık bir artış beklenirken,  Norveç ve Filipinler’de 50,  Endonezya’da 25, Tayvan’da 12,5 baz puan artış beklenmekte. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler