Küresel piyasalarda bu sabah: Bilanço iyimserliği sürüyor

Küresel piyasalar bugün ABD'den gelecek olan enflasyon rakamlarını beklerken ABD şirketlerinden gelecek pozitif bilançoların iyimserliği yaşanıyor.

Küresel piyasalarda bu sabah: Bilanço iyimserliği sürüyor

Küresel piyasalarda haftanın en önemli gündem maddesi olan ABD enflasyonu yakından izlenirken ABD'de şirketler ikinci çeyrek bilançolarını bugün itibarıyla açıklamaya başlayacak.

Asya borsalarından günün rakamları 

ABD borsalarındaki rekor yükselişi izleyen Asya borsaları ilk işlemlerle artış kaydetti. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,5 civarı artarken endeks, ay başından bu yana yüzde 3,1 ekside. Hong Kong'da Hang Seng yüzde 1,9 yükselişle dikkat çekerken Japon Nikkei endeksi yüzde 0,5; Avustralya yüzde 0,2; Güney Kore KOSPI yüzde 0,8 yükseldi.

ABD Borsaları nasıl kapandı? 

New York borsası, haftanın ilk işlem gününü yükselişle tamamladı. Kapanışta Dow Jones endeksi, 100 puanın üzerinde değer kazandı ve yüzde 0,36 artarak 34.996,18 puana çıktı.

S&P 500 endeksi yüzde 0,38 kazançla 4.386,20 puana ve Nasdaq endeksi yüzde 0,21 artışla 14.733,2 puana yükseldi. Böylece üç endeks de kapanışta ulaştıkları puanlarla rekor tazeledi.

Altın ve petrol fiyatları ne kadar oldu?

Petrol fiyatları ABD ham petrol stoklarının daha da gerileyeceği beklentileri ve talebi ancak karşılayan petrol arzının fiyatları desteklemesiyle dünkü kayıplarının bir kısmını telafi etti. Ancak koronavirüs vakalarının arttığına dair endişeler kazanımlarını sınırladı. Brent petrolün varil fiyatı dün yüzde 0,5 geriledikten sonra yüzde 0,3 artışla 75,35 dolara yükseldi. Altın fiyatları, ABD TÜFE verisi öncesinde altına olan yönelimin artmasıyla hafif yükseldi ve 1.808 dolarda seyretti.

Piyasalarda bugün hangi veriler izlenecek?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), sanayi üretimi, perakende satışlar ve ciro endekslerini açıklayacak. Sanayi üretimi Nisan ayında baz etkisiyle yıllık yüzde 66,0 artmıştı (10.00). Ekonomistler, mayıs ayı takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan tahmini yüzde 38,8, arındırılmamış sanayi üretimi medyan tahmini ise yüzde 38,4 artmasını bekliyor.

TCMB aynı saatte özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu rakamlarını yayımlayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 10 yıl (3.605 Gün) vadeli TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden ihraç ederken, 2 yıl (728 Gün) vadeli kira sertifikası doğrudan satışı gerçekleştirecek.

Almanya ve Fransa'dan final tüketici fiyatları gelecek (09.00 ve 09.45).

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) aylık petrol raporunu yayımlayacak (11.00).

ABD'de günün en önemli verisi tüketici fiyatları olacak. Ülkede Mayıs ayında enflasyon aylık yüzde 0,6, yıllık yüzde 5,0 arttı. Piyasalarda beklenti aylık yüzde 0,5, yıllık yüzde 4,9 artış olacağı yönünde.

ABD'nin değer beklenen verileri NFIB Küçük İşletmeler Güven Endeksi (13.00), bütçe dengesi (21.00) ve API petrol stokları (23.30) olacak.Japonya'da 20 yıllık, Almanya'da 2 yıllık ve ABD'de 3 yıllık tahvil ihaleleri gerçekleştirilecek.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Finansal İstikrar Raporu yayınlanacak.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic (19.00, 21.30), Boston Fed Başkanı Eric Rosengren (21.50) günün konuşma yapacak yetkilileri olacak.

ABD'de ikinci çeyreğe ilişkin bilanço dönemi başlıyor. İlk raporlar bugün JPMorgan, Goldman Sacs ve Pepsico'dan gelecek.