Küresel girişim yatırımları ikinci çeyrekte düşmeye devam edecek mi?

Küresel girişim yatırımları 2021 yılının son çeyreğinde 207 milyar dolar seviyesindeyken, girişim yatırımları yılın ilk çeyreğinde 165 milyar dolara geriledi. Yılın ikinci çeyreğinde düşüşünü sürdürdü ve 120 milyar dolara kadar gerileme yaşadı. Küresel girişim yatırımları düşmeye devam edecek mi?

Küresel girişim yatırımları ikinci çeyrekte düşmeye devam edecek mi?

KPMG tarafından hazırlanan raporda, bu yılın ikinci çeyreğinde küresel girişim yatırımları incelendi. Küresel piyasada girişim dünyasının karşılaştığı trendleri, ortaya çıkan zorlukları ve doğan fırsatları vurgulayan üç aylık raporda devam eden ekonomik sıkıntılar, tedarik sorunları ve artan enflasyon oranları gibi nedenlerden dolayı girişim yatırımları azaldığı belirtildi.

Geçtiğimiz yılın son çeyreğinde 207 milyar dolar seviyesine ulaşan küresel girişim yatırımları 2022 ilk çeyreğinde 165 milyar dolara gerilemesinin ardından yılın ikinci çeyreğinde düşmeye devam etti ve 120 milyar dolara kadar gerileme gösterdi.

Aynı zamanda yılın ikinci çeyreğinde ABD, AB ve Asya' da yatırım miktarı düşüş yaşasa da 1 milyar doların üzerinde 3 anlaşmanın gerçekleştiği ABD'nin girişim dünyası dayanıklılığını bir kere daha göstermiş durumda.

Küresel girişim yatırımları ikinci çeyrekte düşmeye devam edecek mi? - Resim : 1

Küresel girişim yatırımlarında ABD zirve bulunuyor

Merkezinin ABD'de bulunan Epic Games 2 milyar dolar yatırım alırken, SpaceX 1.7 milyar ve GoPuff 1.5 milyar dolarlık yatırımlar aldı. Küresel girişim yatırımlarına liderlik yapan ABD'yi Almanya takip etti. Merkezi Almanya'da olan Trade Republic'in aldığı yatırım 1.15 milyar dolar seviyesinde.

Aktarılan raporun değerlendirmesini yapan KPMG Türkiye Birleşme ve Satın Alma Danışmanlığı Şirket ortağı Gökhan Kaçmaz, "Jeopolitik belirsizlikler ve küresel VC pazarının işlem hacmi ve sayısında yaşadığı düşüşle birlikte, teknoloji şirketleri zorlu bir dönemden geçiyor. Değerlemelerdeki düşüş ve teknoloji şirketlerinin piyasalarda zayıf performans göstermesi, ikinci çeyrekte halka arz faaliyetlerinde bir yavaşlamaya neden oldu. Yatırımcıların, portföy şirketlerine nakitlerini korumaları yönünde talimat verdiğini gözlemliyoruz. 2022 yılının üçüncü çeyreği için de benzer bir görünüm söz konusu, karlılık startup'lar için kritik önemde" ifadelerini kullandı.

Tedarik zinciri yönetime odaklanan girişimler artış gösterdi

Raporda yer alan bilgilere göre tüketici odaklı işletmelere yatırımcının ilgisi yılın ikinci çeyreğinde düşüş gösterirken yine de pek çok şirkete göre yüksek kaldı.

Şirketler tedarik zinciri sorununu çözmeye odaklı davranışlarının etkisiyle tedarik zinciri ve lojistik sektörü de önemli ölçüde ilgi çekti.

Bazı girişimlerin unicorn statüsü tehlikede

Küresel çapta ikinci çeyrekte 97 unicorn (milyar dolarlık girişim) ortaya çıktı. Söz edilen unicorn girişimleri üçte bir oranında fintech şirketleri oluşturdu. 

Girişimlerin yarısından çoğu ABD'de bulunurken, girişimlerin hepsi ABD merkezli. Bunun dışında sadece 3 girişim Latin Amerika'da bulunmakta.

Avrupa'da ise 8 farklı ülkeden toplam 18 yeni unicorn ortaya çıktı. Bu ülkeler İngiltere, Almanya, Finlandiya, İsveç, Norveç, Hollanda, İsviçre ve İsrail oldu.

Asya'da 7 ülkeden 17 yeni unicorn çıktı. Unicorn sayısı geçmiş döneme göre ikinci çeyrekte sabit kaldı ve düşüş gösteren yatırım tutarları ise 1 milyon dolarlık unicorn girişimlerin statülerini kaybetmelerine neden olabileceğine dair endişeleri de beraberinde getirdi.

Değerlendirme tutarlarında baskı yaşandı

Raporda, küresel çapta girişim dünyasını etkileyen jeopolitik ve makroekonomik belirsizliklerin sayısı göz önünde bulundurulduğunda, değerlemeler üzerinde aşağı yönlü baskının devam edeceği ve bunun da yatırım seviyelerinin düşmesine neden olabileceği belirtildi.

Bununla beraber yatırımcıların anlaşmalara yönelik durum tespitlerine çok daha fazla önem vereceğinden dolayı birçok bölgedeki girişim yatırım anlaşmalarının tamamlanması uzun sürebilir.

Fintech sektörünün tedarik zinciri ve lojistik, siber güvenlik ve alternatif enerjiye ek olarak yatırım alanı olmaya devam edeceği belirtiyor.

Ancak devam eden ekonomik sıkıntılar sebebiyle tüketici odaklı şirketlerin girişim yatırımcıları tarafından ilgi kaybedeceği öngörülüyor.

Ezgi Yılmaz/BirBorsa

Etiketler