Kur korumalı Türk Lirası mevduatta faiz oranı belli oldu

Kur korumalı Türk Lirası vadeli mevduatlara ve katılma hesaplarına yönelik uygulama esasları ile ilgili bir açıklama daha yayınlandı. Açıklamada söz konusu ürüne yönelik azami faiz oranı yer aldı.

Kur korumalı Türk Lirası mevduatta faiz oranı belli oldu

Kur korumalı TL mevduat faiz oranları, kur korumalı TL mevduat hesabı nasıl açılır, kur korumalı TL mevduat faiz hesabı hangi bankalarda var gibi sorulara cevap aranırken bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı kur korumalı TL mevduat ile ilgili, azami faiz oranının da yer aldığı bir açıklama yayınladı. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı kur korumalı Türk Lirası vadeli mevduatlara ve katılma hesaplarına yönelik uygulama esasları ile ilgili bir açıklama daha yayınladı. Açıklamada söz konusu ürüne yönelik azami faiz oranına yer verildi. Böylece TCMB'nin politika faizinin yüzde 14 olduğu düşünüldüğünde söz konusu enstrüman için en düşük faiz yüzde 14, en yüksek faiz ise yüzde 17 olacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı kur korumalı TL vadeli mevduatlara yönelik yayınladığı açıklamada söz konusu ürüne uygulanabilecek en yüksek faiz oranını açıkladı. 

Buna göre, bankalar tarafından uygulanacak azami faiz oranı politika faizinin 300 baz puan üzerinde belirlenebilecek. Azami faiz oranı Bakanlık tarafından güncellenebilecek ve güncelleme tarihi ile ardından açılacak hesaplar için geçerli olacak. 

Kur korumalı Türk Lirası mevduatta faiz oranı belli oldu

Bankaların ödeyebileceği azami faiz oranı yüzde 17

TCMB'nin politika faizinin yüzde 14 olduğu düşünüldüğünde bankaların uygulayabileceği azami faiz yüzde 17'ye karşılık geliyor. 

Daha önce de açıklandığı gibi üründe en düşük faiz de Merkez Bankası'nın politika faizi düzeyinde olacak. 

Açıklamaya göre üründen Türkiye'ye yerleşik olarak yaşayan kişiler yararlanabilecek. Uygulamadan birden çok kez faydalanılması mümkün olacak ve alt/üst limit olmayacak. 

Vade sonunda ya da öncesinde hesap kapatılırsa ne olur?

Vade sonunda kur farkı desteğinin tamamı hesap sahibine aynı gün içinde ödenecek. Vade sonunda kur farkından dolayı bankalara ödeme yapılması gerekirse, bankalar tarafından ödenecek tutara yönelik talepler Merkez Bankasına iletilecek. Hazine tarafından ödenecek miktar TCMB tarafından bankalara aynı gün aktarılacak. 

Vadeden önce hesabın kapatılması durumunda, hesabın kapatıldığı tarihte saat 11.00'de TCMB tarafından ilan edilen kurun vade başında esas alınan kurdan düşük olması hâlinde, hesabın vadeden önce kapatıldığı tarihte saat 11.00'de TCMB tarafından ilan edilen döviz alış kurundan hesap bakiyesi güncellenecektir. 

Aradaki fark, banka tarafından Hazine'ye aktarılmak suretiyle TCMB'nin ilgili Türk Lirası hesabına aktarılır. 

Etiketler