Kur korumalı mevduat hesabı nasıl hesaplanır?

Kur korumalı mevduat hesapları son 2 yıldır hayatımıza girerek pek çok kişinin hesap açmasını sağladı. Bu hesapların nasıl işlediği ise oldukça merak ediliyor. İşte detaylar...

Kur korumalı mevduat hesabı nasıl hesaplanır?

Kur korumalı mevduat hesabı nasıl hesaplanır?

Para birimi korumalı mevduat hesabı yatırılan paralarınızı para biriminin değerindeki herhangi bir düşüşten korumayı vaat eden bir banka sistemi olarak geçen sene hayatımıza girmiştir. Kur korumalı mevduat hesaplama sistemi için mevcut döviz kurunu ve yatırdığınız para miktarını bilinmesi gerekir. Sonrasında ise bu döviz kurunu, yatırmak istediğiniz para miktarıyla çarparak hesaplama yapabilirsiniz. Bu hesaplamadan sonra ise hesabı açtığınız banka ana paranızın en az yerli para biriminizde belirtilen tutarda olacağını garanti altına alır. Bu sayede tüketicilerin döviz cinsinden para yatırımlarını ve garantili bir döviz kuru alımı sağlanır.

  Kur korumalı mevduat hesabı açılışı yapıp yatırım yapan kişilerin merak edilenlerin başında ise, yatırılan miktarın ne kadar süre koruma altında kalacağı ile ilgilidir. Kur korumalı hesaplar çoğunlukla 3 ay, 6 ay ve 12 aylık sürelerde bankanıza göre değişir. İsteyen kişiler ise, mevduatı belirli bir süre için yenileme ya da vade tarihinden önce paranın geri çekme seçeneğini de kullanabilir. Ancak para geri çekildiğinde, faiz tamamen ortadan kalmaz. Döviz korumalı mevduat hesabı, döviz dalgalanmalarına karşı koruma sağlayan bir tasarruf hesabı türü olarak hayatınıza girmiştir. Yatırım miktarları bankadan bankaya göre değişiklik gösterip her banka belirli limitler belirlemiştir.

Korumalı mevduat hesabı nasıl açılır?

İlk başlarda bankalar tarafından bir tereddüt yaşanmış olsa da bazı bankaların mobil uygulamalarını kullanılmış olsa bile, kur korumalı mevduat hesabı açmanız mümkündür. Mobil uygulama üzerinden internet bankacılığına girdikten sonra sizi korumalı mevduat hesabı reklamı karşılar. Kur korumalı hesap açılışları çoğunlukla saat 10.00 ile 16.30 saatleri arasında yapılırken bu saatler mobil uygulama üzerinden açılacak hesaplar adına geçerli sayılmıştır.

 3 aylık, 6 aylık ve 12 aylık vadelere göre hesap açarak hesabınızı kur korumalı şekilde hesaba geçirebilirsiniz. Kur korumalı mevduat hesabını yalnızca Türkiye sınırları içinde ikamet eden vatandaşlar kullanabilir, yurt dışında yaşayan kişiler bu sisteme dahil olamaz.