Krpito para madenciliği nedir, Nasıl yapılır?

Kripto para madenciliği günümüzün en çok kazandıran online işlemlerinden biri olmakla beraberinde birçok kullanıcıyı kripto para madenciliği nasıl yapılıyor? sorusuna yöneltiyor raporumuzu inceleyen herkese rehber olabilecek içeriğe gelin hep birlikte göz atalım.

Krpito para madenciliği nedir, Nasıl yapılır?

Merak Edilenleriyle Kripto Para Madenciliği Nedir?

Yıllardır hayatımızda olan fakat birkaç yıldır adından fazlasıyla söz ettiren "Kripto Para Madenciliği" nedir? Her ne kadar günümüzde uzun süredir var olmasına rağmen akıllarda soru işaretleri oluşturan kripto paralar ve kripto madencilik, toplum tarafında büyük bir merak konusu olmaya devam ediyor. Kağıt paranın yerini almak için her geçen gün daha da ön plana çıkan coin piyasasının özünü oluşturan Kripto Para Madenciliği, temelinde belirli problemlerin çözülüp ödüllendirilmesi olarak tanımlanıyor. Peki kripto madencilik nasıl yapılır?

Günümüzde epeyce revaçta olan ve bir o kadar da ilgi çeken Kripto Para Madenciliği'nin uygulama alanları ise birden çok olarak dikkat çekmeye devam ediyor. Pek çok yöntemi bulunan dijital madenciliği ise kendi içinde farklılıklar karşılıyor. Maliyet, kar oranı ve uygulama zorluğu gibi birçok bakımdan yöntemlere ayrılan kripto madencilik, kendi altında ise ana başlıklara ayrılıyor. Dijital boyutta yazılımsal problemler üzerine odaklanan Kripto Para Madenciliği; bireysel madencilik, çiftlik madencilik ve bulut madencilik tanımları ile kullanıcıların kişisel tercihlerine yönelik farklılıklar sağlıyor.

Bireysel, Çiftlik ve Bulut Madencilik nedir?

bulut madenciliği

Bireysel olarak kişinin hür iradesiyle dijital pazarda kripto avına çıkması ve bağımsız bir şekilde hareket özgürlüğü bulması, kripto madenciliğin en temel türü olarak gözüküyor. Kişinin kendi sistem ve donanım gücüyle madencilik yapması olarak bilinen bireysel madencilikte en önemli unsur ise yüksek hash oranı gereksiniminden dolayı bireyin sahip olduğu ekipman kalitesi olarak yorumlanıyor.

Temelinde yine bireysel madencilik mottosu ile hareket eden fakat grup çalışmasıyla sürdürülen çiftlik madencilik tanımı ise birçok kişinin ortak bir paydada buluşarak hareket etmesiyle gerçekleşiyor. Kişilerin yarattığı ortak bloklar sonucu var olan ortak bilgi işlem ağları, çözülen problemler karşılığında elde edilen coin gelirlerini kullanıcılara bölüştürüyor. Yaratılan ortak güç nedeniyle, popüler kripto para birimleri için çiftlik madenciliği daha uygun gözüküyor.

Bulut madencilik ise bireyin kendi kişisel sistemini ya da donanımını kullanmak yerine kiralık sistem üzerinden Kripto Para Madenciliği yapmasına olanak tanıyor. Kripto madenciliğin en önemli unsuru olarak gösterilen yazılımsal ve donanımsal güce sahip olmayan ya da şirketleşme bünyesinde bu alanda yatırım yapmak isteyen kişiler, çoğunlukla bulut yani kiralık madencilik yöntemini izliyor.

Bireysel (Solo), çiftlik ve bulut madenciliğin ötesinde de karşımıza ekipmana göre "Mining" yani donanımsal güce göre madencilik tanımı ortaya çıkıyor. Peki ekipmana göre madencilik başlıkları neler?

ASIC, GPU VE CPU donanımsal madencilik ne anlama geliyor?

Genellikle bilinen ve çok değerli olduğu görülen kripto paralar için uygulanan ASIC cihazlarla madencilik, içinde bulundurduğu yüksek işlemci sayısıyla daha zor ve daha ulaşılamaz madencilik hedefleri için uygulanıyor. Değerli madenlerin üretim ve uygulanış açısından zorluk seviyeleri düşünüldüğünde, en doğru adım olarak yorumlanan ASIC madencilik, tükettiği elektrik miktarı ile de gücünü bir kez daha kanıtlama şansı tanıyor. Genellikle Bitcoin, Litecoin gibi coin piyasasını yukarıdan seyreden kriptolar için tercih edilen ASIC cihazlar, yüksek hesaplama kapasitesiyle pazara yön vermeye devam ediyor.

Bilinen ve en çok kullanılan donanımsal madencilik türü ise GPU olarak gözüküyor. Ekran kartlarının işlemcilerinden beslenerek madencilik yapan donanımsal güç, normal işlemcilere oranla kullanıcıya daha çok verimlilik imkanı tanıyor. Ekran kartlarının üzerinde yer alan işlemcilerin normal işlemcilere oranla daha güçlü ve daha hızlı olmasından beslenen GPU madencilik, genellikle Ethereum, Zcash gibi coinlerin üretim aşamasında kullanılıyor. ASIC cihazlarla karşılaştırıldığında maliyet açısından daha uygun gözüken GPU madencilik, toplum tarafından bilinen köprüleme yani "Rig" adı ile birçok ekran kartının birleştirilmesiyle performans artımına da olanak tanıyor.

Son olarak CPU madencilik, günümüzde pek kullanılmamasına rağmen en çok merak edilen madencilik türü olarak kabul görmeye devam ediyor. Kişisel bilgisayarlara kurulan yazılımlarla madencilik yapma olanağı tanıyan CPU madencilik, gücünü basit bir işlemciden alıyor. Yukarıda saydığımız nedenlerden ve zorluklardan dolayı popüler ve güçlü kripto kaynakların bu sistemlerle çözülmesine ise şans verilmiyor. Güçsüz ve sıradan işlemci yapısıyla herkese uygunluğuyla dikkat çeken CPU madencilik, kazanç kısmında ise kullanıcıyı yanıltıyor.

madencilik

Madencilik öncesi unutulmaması  gerekenler!

Elbette gün geçtikçe değerini artıran Kripto Para Madenciliğin unutulan ve görmezden gelinen birkaç detayı daha var. Belirttiğimiz gibi birçok güç sisteminin maliyeti ve elektrik tüketimi, madenciliğin gözden kaçırılan en önemli detayları olarak biliniyor. Yaratılan sistemin kişiye bıraktığı gider tablosu, kullanılan işlemcilerin soğutulması için harcanan tüketim giderleri ve yüksek elektrik kullanımı kripto madenciliğin bir başka zorluk seviyesi olarak gösteriliyor.

Etiketler