Kripto piyasa değeri nedir?

Kripto piyasa değeri nedir?

Kripto piyasa değeri nedir?

Kripto piyasa değeri nedir?

Piyasa kapitalizasyonu olarak da bilenen bu kavram, bir kripto para ağının güncel piyasa değeridir. Bir kripto varlığın dolaşımdaki arzının ve birim başına fiyatının çarpılmasıyla hesaplanır.

AliceCoin ve BobCoin adında iki ağımız olduğunu varsayalım. AliceCoin'in toplam arzı 1.000 coindir ve bunların hepsi şu an için dolaşımdadır. BobCoin ise bir Proof of Work zincirdir ve 100.000'lik azami arzdan şu anda 60.000 coin dolaşımdadır. AliceCoin'in güncel piyasa fiyatı 100 dolar, BobCoin'in ise 2 dolardır. Bunlardan hangisinin piyasa değeri daha yüksektir?
Piyasa değeri = dolaşımdaki arz × fiyat

AliceCoin piyasa değeri = 1.000 × 100 dolar = 100.000 dolar

BobCoin piyasa değeri = 60.000 × 2 dolar = 120.000 dolar

Bir BobCoin, bir AliceCoin'den 50 kat daha hesaplı olsa da BobCoin ağının değeri AliceCoin'inkinden daha yüksektir. Piyasa değerinin, bir ağın değerine yönelik tek bir birimin fiyatına kıyasla çok daha iyi bir tahmin sunmasının sebebi budur.

Toplam kripto piyasa değeri nedir?

Toplam kripto piyasa değeri; Bitcoin, altcoinler, sabit coinler, tokenlar ve piyasada bulunan diğer tüm kripto varlıkların toplam değerini gösterir. Bu ölçüt, genel anlamda sektörün büyüklüğünü gösterdiği için pek çok kişi tarafından önemli olarak nitelendirilir.

Kripto para piyasalarının yüksek oynaklık göstermesi nedeniyle, değerler sık sık değişme eğilimindedir. Kripto paranın ortaya çıkmasından sonraki altı buçuk yıl içinde toplam piyasa değeri, hiçbir zaman 20 milyar USD'nin üzerine çıkmamıştır. 2018 yılındaki 770 milyar USD'lik son zirveden bu yana, yüz milyarlarca dolarlık dalgalanmalar yaşanmıştır.
 

Toplam kripto piyasa değeri neden önemlidir?

Toplam kripto piyasa değeri genellikle, ekonomi genelindeki diğer sektörlerle kıyaslama yapmak için bir temel olarak kullanılır. Örneğin birçok analist, toplam kripto piyasa değerini hisse senedi ya da değerli metal piyasalarının değeriyle sıkça kıyaslar.

Bu yapmalarındaki amaç nedir? Çünkü böylece, önümüz yıllar ya da on yıllar içinde toplam kripto piyasasının ne kadar büyüyebileceğine yönelik yaklaşık bir tahmine ulaşmış olurlar.

Yine de kripto paraların ve blockchain projelerinin değerini tahmin etmenin en iyi yolunun ne olduğu henüz kimse tarafından bilinmemektedir. Bu kıyaslamalar faydalı olabilir, fakat sonuçlara körü körüne güvenmemek gerekir.

Farklı finans piyasalarını kıyaslamak, çoğu zaman beyhude bir çabadır. Farklı sektörler, farklı yatırımcı türlerini çeker. Kripto para; hisse senedi, döviz ya da değerli metal alım satımı yapan kişilerin ilgisini otomatik olarak çekmeyecektir. Kripto paralar, yeni ve gelişmekte olan bir varlık sınıfıdır ve onları bu şekilde değerlendirmek gerekir. 

Etiketler