Kripto paralarda yasaklar ve yeni vergi sistemi

Tüm dünyanın kabul ettiği kripto paralar, ticaretin bir parçası,hatta yeni sahibi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor.Kripto paralara yönelik Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın aldığı önlemler gelecekte Türk yatırımcılara vergilendirme sistemini getirecek gibi gözüküyor.

Kripto paralarda yasaklar ve yeni vergi sistemi

Kripto paralara yönetmelikle getirilen yasaklar;

1- Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmaması.

2-Kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı olarak kullanılmasına yönelik hizmet sunulmaması.

3-Ödeme hizmeti sağlayan şirketlerin, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ve kripto varlıkların doğrudan veya dolaylı olarak kullanılacağı bir şekilde iş modelleri geliştirmemesi ve bu tür iş modellerine ilişkin herhangi bir hizmet sunulmaması.

4-Ödeme hizmeti sağlayan şirketlerin ve elektronik para kuruluşlarının, kripto varlıklara ilişkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık edemeyeceği belirtilmiştir.

Kripto para, Kripto varlık nedir?

Yönetmelikte belirtilen hükümler, kripto varlıklara ilişkin ilk düzenlemeleri barındırıyor olması sebebiyle önem taşımaktadır. Yönetmelikte yer alan tabirlerin anlamları dikkatlice incelenmelidir. Bu durumda en önemli nokta, “kripto para” yerine “kripto varlık” adının tercih edilmiş olmasıdır. Peki kripto varlıklar bir para birimi olabilir mi?

Yönetmeliğin 3. maddesinde “kripto varlık” şu şekilde tanımlanmıştır:

Kripto varlıklar ; “Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak sanal olarak oluşturulup dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan, ancak itibari para, kaydi para, elektronik para, ödeme aracı, menkul kıymet veya diğer sermaye piyasası aracı olarak nitelendirilmeyen gayri maddi varlıkları ifade eder.”

Yönetmeliğin kripto paraları aslında bir para birimi olarak değil, kripto varlık olarak ele almasındaki neden, kripto paraların ticaret,alım satım gibi faaliyetlerde kullanılmasının önüne geçmeyi sağlamak gibi gözüküyor.

Yayımlanan Kanunda yer alan tanımlar ve 16.04.2021 tarihinde yayımlanan Yönetmelik hükümlerine bakıldığında, Türk Hukukuna göre, henüz kripto varlıkların para niteliği taşımadıkları ve kabul görülmediği anlaşılmaktadır. Aksine, yönetmelikte ilk kez yapılan tanımda “kripto para” yerine “kripto varlık” ismi tercih edilmiş ve bu varlıkların para niteliği taşımadığı ve bir para birimi olarak tanınmadığı görülmüştür. Bu çerçevede, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından yapılan düzenleme ile birlikte kripto varlıkların ödeme aracı olarak kullanılmasının önüne geçilmiştir.

Oysa kripto para yatırımcıları tarafından kabul edilen tabir, kripto varlık değil kripto paradır. Yayımlanan yönetmelikle söylenmek istenen şey kripto paraların bir elektronik para olduğu, bir para birimine dönüşmesinin mümkün olmayacağıdır.

Yönetmelikte yer alan maddeler teknik ibareler taşıması ve gerekli açıklamaları barındırmaması sebebiyle insanlarda soru işaretlerine yol açabilir.Bu durumu kısaca özetlemek ve net bir şekilde bilgilendirmek gerekirse;

Ülkemizde yayımlanan genelge ile birlikte Bitcoin üzerinden hiçbir şekilde alışveriş yapılamayacak.Bitcoin sanal para birimi ile araba, ev gibi varlıkların alınması söz konusu olmayacaktır.

Kripto paraları çekmek için son tarih 29 Nisan mı?

Kripto paralar herhangi bir denetim mekanizmasına sahip olmaması, merkezi bir yönetim şeklinin bulunmaması, piyasa değerlerinde dalgalanmalar olması, anonim yapıları nedeniyle yasa dışı faaliyetlerde kolaylıkla kullanılabilmesi hükümet tarafından bu yönetmelikleri yürürlüğe getirmek zorunluluğunu ortaya çıkarmıştır.

Kripto para yatırımcıları için Türkiye'de yasaklanan bir uygulama söz konusu değildir.Devletin asıl yapmak istediği uygulama,haksız kazancın önüne geçmek ve piyasada işlem gören paranın denetim altına alınmasıdır.

Bu yüzden Papara gibi elektronik paralar üzerinden kripto para borsasına aktarılan paraların yatırım ve çekim işlemleri durduruluyor.29 Nisan tarihinden itibaren devlet kanalı üzerinden kripto para piyasasına daha fazla yatırım ve çekim seçeneği geleceği gözükmekte.Asıl amaç para denetimi ve bunu en sağlıklı olarak resmi banka kuruluşları üzerinden yapmak mümkün.Devlet bankaları, özel bankalar , PTT gibi yatırım kanallarının daha fazla aktif olarak rol alacağını ve ilerleyen zamanlarda bu kanallar üzerinden yatırım ve çekim işlemlerinden vergilendirmelerin geleceği açıkça gözüken durum.

Dolayısıyla çok yakında, kripto paralara getirilecek vergiler hakkında bir kanun düzenlemesine ilişkin açıklamalarla karşılaşabiliriz.

Etiketler