Kripto para ticaretinde vergi dönemi

Kripto para ticaretine vergi gelmesi konusunun da içinde bulunduğu kripto paralarla ilgili yasal düzenlemenin yakında Meclis'te gündeme gelmesi bekleniyor.

Kripto para ticaretinde vergi dönemi

Kripto paralarla ilgili yasal düzenlemede alım satıma vergi gelmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün yaptığı açıklamada kripto para düzenlemesi ile ilgili yasanın hazır olduğunu ve yakın zamanda TBMM'ye sunulacağını belirtti. 

Kripto para ticaretine sıkı denetim getiren düzenleme Avrupa ve Amerika'daki emsallerinden daha katı kurallara tabi olacak. 

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağında, kripto varlık çeşitler tanımlanırken, bu paraların ihracı ve dağıtımı ile alışverişine ilişkin ilkeler belirlendi. 

Varlık saklama hizmetinin hangi koşullarda kimler tarafından gerçekleştirileceği düzenleniyor. 

Kripto para ticaretinde vergi dönemi

Kripto paralar içi denetim ve gözetime ağırlık verilecek

Düzenlemeye göre, kripto para ticaretine ve varlıkların saklanmasına imkan sağlayan borsalar SPK gözetiminde faaliyetlerini gerçekleştirebilecek. Bu borsaları oluşturacak şirketler için asgari sermaye koşulunun yanında belirli kriterler de aranacak. Şirketleri Mali Suçları Araştırma Kuruluna da denetim uygulanacak. 

BDDK, kripto para yatırımcılarının korunması ve sağlıklı piyasa ortamının oluşması amacıyla gözetim mekanizmasını kuracak. 

Düzenlemede, kripto para ticaretinin vergilendirilmesine yönelik maddelerin de yer aldığı aktarıldı. Vergilendirmenin, gelir vergisi ya da doğrudan veriler yerine döviz alım satımında olduğu gibi stopaj yoluyla gerçekleştirileceği düşünülüyor. Şu anda döviz alım satım işlemlerinde Banka Sigorta ve Muamele Vergisi adı altında binde 2 vergi alınıyor. 

Aralık ayında görevden alınan Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Şakir Ercan Gül, temmuz ayında Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda kripto para düzenlemesine yönelik olarak, “Yasaklayanlar genelde demokrasi problemi olan ülkeler. Batı Avrupa, Amerika’da serbest mekanizmalar var. Biz biraz daha sıkı bir düzenleme getiriyoruz. Serbest kambiyo rejiminin olduğu bir yapıda üç aşağı beş yukarı Batı Avrupa veya Amerika benzeri düzenleme yapma arayışı içerisindeyiz. Avrupa Birliği’nin bununla ilgili esas düzenlemeleri 2024’te olacak.” ifadelerini kullanmıştı. 

Erdoğan, kripto paraların kesinlikle kabul edilmeyeceğini söylemişti

Kripto para ticaretinde vergi dönemi

Eylül ayında Mersin'de öğrencilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, soru-cevap etkinliğinde kripto paralara yönelik görüşlerin sorulması üzerine kripto paraları kabul etmek gibi bir niyetlerinin kesinlikle olmadığını vurgulamış ve şunları söylemişti:

“Tam aksine onlara karşı ayrı bir savaşımız, ayrı bir mücadelemiz var. Onlara da böyle bir prim zaten asla vermeyiz, vermeyeceğiz de. Çünkü biz şu anda bu konuda kendi asli hüviyeti olan paramızla yola devam edeceğiz.”

Kripto paraların ödemelerde kullanılması, TCMB tarafından nisan ayında yasaklanmıştı. Öte yandan kripto para platformlarına ödeme ve elektronik para kuruluşları aracılığıyla para aktarımına da yasak gelmişti. 

Etiketler