Kripto para köprüsü nedir ve nasıl çalışır?

Kripto para köprüler, iki blok zincirini birbirine bağlayan ve birbirleriyle etkileşime girmelerini sağlayan protokollerdir. Bir köprü, örneğin USDC sabit paralarını Ethereum blok zincirinden Solana blok zincirine kolaylıkla aktarmaya izin verir.

Kripto para köprüsü nedir ve nasıl çalışır?

Köprüler, iki blok zincirini birbirine bağlayan ve birbirleriyle etkileşime girmelerini sağlayan protokollerdir. Bir köprü, örneğin USDC sabit paralarını Ethereum blok zincirinden Solana blok zincirine kolaylıkla aktarmaya izin verir. Ancak köprü tam olarak nedir ve nasıl çalışır.

Blok zincirler arasında köprü nedir?

Köprüler, blok zincirler arasında varlıkların iletişim ve hareketliliğine duyulan ihtiyaçtan doğar. Bunlar blok zincirlerini birbirine bağlayan protokollerdir. Katman 1 blok zincirlerinin ortaya çıkmasıyla, tek bir blok zincirin en üstte yer alacağı ve herkes tarafından kullanılacağı fikri yerine, kripto para birimi endüstrisi için çok zincirli bir geleceğin ana hatlarını görebiliriz.

Katman 1 blok zincirlerinin ve ikinci katman çözümlerinin bu çoğalması, Web3'ü oluşturan artan sayıda zincirler arası merkezi olmayan uygulama (Dapps) ile birlikte , bunları birbirine bağlamak için bir altyapı ihtiyacını beraberinde getirdi. Aslında, varsayılan olarak blok zincirlerinin çoğu, kendi kurallarına, yönetişim mekanizmalarına, yerel varlıklara ve diğer blok zincirleriyle uyumlu olmayan verilere sahip olan izole ortamlarda bulunur.

Bu nedenle, diğer ekosistemlerle bağlantı ve birlikte çalışabilirlik eksikliği nedeniyle faaliyeti ve yeniliği sınırlayabilecek, birbirleriyle değiş tokuş yapmaları ve iletişim kurmaları için yerel bir yol yoktur.

Böylece köprüler, bu izole blok zincirleri birbirine bağlamanın bir yolunu sunar. Akıllı sözleşmelerin, verilerin, jetonların ve çeşitli bilgilerin bir zincirden diğerine aktarılabileceği ağlar arasında bir ağ geçidi oluştururlar. Somut olarak, Ethereum ağında bir ETH'miz varsa ve bunu Near ağında kullanmak istiyorsak, doğal olarak imkansızdır. Bu nedenle, iki ağı birbirine bağlamak için köprülerin kullanılması gereklidir.

 Blok zincirler arasında köprü nedir?

Kripto köprü nasıl çalışır?

Köprüler, farklı blok zincirler arasında tek yönlü veya iki yönlü bir iletişim kanalı açmayı mümkün kılar . Bunun çalışması ve birbirlerine güvenebilmeleri için zincir dışı aktörlerin iletişimleri doğrulama görevi vardır.

Dolayısıyla, iletişim sırasında güven oluşturmaya yönelik bu anahtar doğrulama yöntemine dayanarak, köprüleri temel olarak iki kategoriye ayırabiliriz:

Merkezi köprüler : işlemleri doğrulamak ve özellikle “köprülenmiş” varlıkları tutmak için üçüncü bir tarafa güvenin . Kullanıcıların daha sonra bu aracıyı kullanması ve fonlarını yönetmesi için güvenmekten başka seçeneği yoktur. Bu köprü türü esas olarak her bir blok zincirine özgü olanlarda bulunur (Harmony Köprüsü, Sarılmış Bitcoin köprüsü, Çığ Köprüsü, vb.);

Merkezi olmayan köprüler : Bunlar, bir aracıya başvurma ihtiyacını ortadan kaldıran akıllı bir sözleşmeye veya bir algoritmaya dayanır. Bu nedenle, kullanıcıların bu tür bir köprü kullanan herhangi bir varlığa güvenmeleri gerekmez. Köprü tipi güvenlik, bu nedenle, temel alınan ağınkiyle bağlantılıdır. Ayrıca güvenilir olmayan köprüler olarak da adlandırılır (Solana'dan Wormhole, Cosmos IBC, Polkadot'tan Snow Bridge, vb.).


Etiketler