Kripto para güvenilir bir yatırım aracı mı?

Kripto para güvenilir bir yatırım aracı mı?

Kripto para güvenilir bir yatırım aracı mı?

Bitcoin Nedir?

2008 krizi sonrası Satoshi Nakamato adlı kişi ya da kişiler uçtan uca elektronik ödeme sistemi olan Bitcoin'e dair teknik yazılarını yayınladılar. Böylece Bitcoin merkezsizleştirilmiş, üçüncül müdahalelere karşı korumalı kripto para birimi olarak ortaya çıktı. 2009 yılında halka açık ağ olarak kullanıma girdi. Sonrasında Bitcoin, ilk başarılı kripto para olarak "1. nesil blockchain" olarak adlandırıldı.

Dağıtık yapısı sayesinde çok kısa bir sürede günümüz finansal düzenine karşı yükselişe geçti. Bitcoin ağına giren işlemlerin takip edilmesi mümkün iken, işlemi gerçekleştiren kişinin kim olduğunu bulmak olanaksızdır. Bitcoin Blockchain ağında onaylanan işlemler, zincir yapısından dolayı geri döndürülemez ve bu işlemler değiştirilemez.

Düzenlemeye ya da kontrole tabii tutulamadığı için Bitcoin'in değeri sıfır noktasından, binlerce dolara kadar yükselmiştir. Bitcoin'in yükselişinin ardından birçok kripto para birimi daha ortaya çıkmıştır. Bu para birimlerine "alternative coin", bir diğer değişle "alt coin" denmektedir. Alternatif kripto para birimleri yaratılırken çeşitli noktalarda farklı özelliklere sahip olarak rekabet avantajından yararlanılmış ve yeni market tipleri ortaya çıkmıştır. Bu farklılıklara üretilebilecek maksimum para miktarı, algoritma, blockchain alt türleri (özel/paylaşımlı, izinli/izinsiz mutabakat) örnek olarak verilebilir.

Bitcoin blockchain platformunda üretilebilecek maksimum Bitcoin miktarı 21 milyon adettir. Bitcoin uçtan uca, adresten adrese transfer imkanı sağlamaktadır, ayrıca blok üretim süresi yaklaşık 10 dakikadır.

Bitcoin adresleri kullanıcıların platform üzerindeki kimlikleridir. İşlemi yapan şahısla ilişkilendirilemezler ve bu adreslerin anahtarları kaybedildiğinde adresler üzerinde hak iddia edilemez.

Blockhain Nedir?

Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz kripto veya elektronik para olarak bildiğimiz Bitcoin‘ın arkasında aslında bir Blockchain Teknolojisi yer almakta. Peki nedir bu Blockchain?

 Bloklardan oluşan zincir yapıdaki Blockchain(Blok Zinciri),şifrelenmiş işlem takibini sağlayan dağıtık yapıdaki bir veritabanı sistemidir. Para transferlerinde her adım bir bloğu oluşturur. Örneğin göndericinin adı,gönderilen tutar gibi bilgilerden her biri bir bloktur. Transfer işlemi esnasında oluşturulan bu bloklar şifrelenir,asla değiştirilemez ve kırılamaz hale getirilir. Bu bloklar tüm ağdaki herkese dağıtılır ve herkeste aynı şifreli bilgiler bulunur. Blockchain’in merkeziyetsizleştirilmiş olma prensibi bu teknolojiye dayanır. Blok üzerindeki bilgiler sadece üzerlerinde belirtilen alıcı ve satıcı tarafından işlenebilir. Bunun yanı sıra Blockchain teknolojisi şeffaftır,isteyen herkes şu ana kadar birikmiş blokları inceleyip onları gözden geçirebilir.

Peki Kripto Paralar Güvenilir mi?

Nereden alınır, nerede satılır, fiyatını kim belirliyor, güvenilir mi? “Bitcoin sistemini anlamanın en kolay yolu onu kullanmak” diyen arkadaşıma hak veriyorum. Bazı soruların cevaplarını bulmak mümkün olsa bile henüz yatırımcılarının yeni sayılabilecek sürede piyasada vakit geçirmesinden dolayı hala güvensizliğin yüksek. 

İlk kez 2008 yılında ortaya çıkan bu kripto para, herhangi bir kurum ya da kuruluşa bağlı kalmaksızın herkes tarafından kullanıma açık bir teknoloji.

Kelime anlamı "blok zinciri" olan blockchain aslında bu anlamı karşılıyor. Teknolojik tanımını "şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtık veri tabanı". En çok bitcoin ile adı duyulan blockchain, aslında "veri" olan her yerde kullanılabilecek bir teknolojidir. Bitcoin'de bloklar kripto para alışverişine dair bilgileri barındırırken bir başka kullanım alanı olarak sağlık sektöründe hastaların en küçük tıbbi bilgilerini taşıyor olabilir. Bu sistem bloklar halinde ve dağıtık olarak kullanıldığı için takibi mümkün olmayacak bir hale geliyor. Sizden çıkan bilgi, karşı tarafa ulaşana ve kodlar eşleşip bu bilgi açığa çıkana kadar kimse tarafından erişilemiyor, yönetilemiyor veya yönlendirilemiyor.

Bitcoinde kullanılan blockchain teknolojisini ele alacak olursak eğer bloklar üzerinde para alışverişi bilgileri taşınıyor ve her bir işlemin doğruluğu, "bitcoin" kazanmak için problem çözen madenci adı verilen kişiler tarafından sağlanıyor. Böylece yapılan işlemin doğruluğu kesinleşmiş oluyor.

Etiketler