Kripto madencisi kimdir? Kripto madenciliği nasıl yapılır?

Madenci, Bitcoin ağındaki diğer madencilerin bloklarını doğrulayan bir bilgisayar veya bilgisayar grubudur.

Kripto madencisi kimdir? Kripto madenciliği nasıl yapılır?

Blok zincirinin bloklarına yeni işlemler eklemekten sorumludurlar. (Bitcoin) madencileri, başarılı bir şekilde "mayınlı" bloklar için işlem ücretleri ve Bitcoin ile ödüllendirilir. Proof of Work'e dayalı tüm kripto para birimleri madenciler tarafından yönetilir.

Madencilik

Madencilik, Bitcoin gibi iş kanıtı ağlarının güvenliğinin sağlandığı süreçtir. Özünde madencilik, ağdaki işlem durumu üzerinde merkezi olmayan bir fikir birliğinin oluşturulmasıdır.

Geleneksel bankacılık sistemi içinde, itibari para birimi finansal kurumlar ve devlet kurumları tarafından basılır ve dağıtılır ancak çoğu kripto para birimi için yeni madeni paraların basımı merkezi birimlerin elinde değildir. Bunun yerine, temel protokol tarafından belirlenen önceden tanımlanmış kuralları izleyen madencilik süreci aracılığıyla yeni kripto para birimleri oluşturulur. Protokol, birincil kuralların ne olduğunu tanımlarken, sözde konsensüs algoritmaları, bu kurallara nasıl uyulacağını açıklar (örneğin, işlemleri doğrularken).

Bitcoin'i örnek alarak, madencilik sürecine dahil olan katılımcılara madencilik düğümleri (veya sadece madenciler) denir ve blok zinciri ağının güvenliğinde önemli bir rol oynar. Bir madencinin görevi, depolama havuzundan onaylanmamış işlemleri toplamak ve bunları doğrulamaya çalıştığı bir aday blok halinde düzenlemektir.

Bir madenci bir blok oluşturduğunda, blok ödülünü kendisine gönderdiği bir işlem içerir. Bu işlem Coinbase işlemi olarak bilinir ve genellikle bir bloğa kaydedilen ilk işlemdir.

Onaylanmayan işlemler listesi oluşturulduktan sonra her bir işlem hash edilir ve giderleri çiftler halinde düzenlenir. Bu çiftler daha sonra saldırıya uğrar, bu da yine çiftler halinde düzenlenen ve yeniden saldırıya uğrayan yeni sorunlarla sonuçlanır. İşlem, karma veya Merkel ağacı olarak bilinen tek bir karma oluşturulana kadar tekrarlanır.

Madencilik Çiftliği

Madencilik çiftliği, Bitcoin gibi kripto para birimlerini "mayınlamak" için birçok madencilik cihazının bir koleksiyonudur. Genellikle salonlarda bulunurlar.

Maden Havuzu

Bir madencilik havuzunda, birkaç varlık bir kripto para birimini ortaklaşa "madenciliği" yapmak için bir araya gelir. Bir Bitcoin madencilik havuzu, örneğin birlikte bir blok bulma ve bunun için blok ödülü alma şansını artırmak için enerji veya bilgi işlem gücünü bir araya getirir.

Madencilik Ödülü

Madencilik ödülü, madenciler tarafından Bitcoin gibi iş kanıtı ağlarını güvence altına almanın ödülüdür. Madenci geçerli bir blok bulursa, istediği bir cüzdana belirli bir miktarda BTC aktarabilir.