Krediye ulaşmak artık daha zor! İş dünyasında kredi sorunu

İstanbul Sanayi Odası (İSO) ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), daha önce krediyle ilgili sıkıntıları dile getirmişti. Şimdi ise Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) aynı sıkıntıyı tekrar dillendirdi. ATSO’nun Başkanı Davut Çetin, kredi ihtiyacının aciliyetini bir kez daha vurguladı.

Krediye ulaşmak artık daha zor! İş dünyasında kredi sorunu

Bir süre önce İSO ve TOBB başkanları, talep edilen kredilere bir türlü erişim sağlayamadıklarını dile getirmişti. Kredi ile ilgili sorunlar büyümeye devam ediyor. Bankalardan talep edilen kredilere ulaşamadıklarını dile getiren başkanlar, ulaşabildikleri kredilerin ise çok yüksek faizli olduğuna dikkat çekmişti. Duruma çözüm getirilemedikçe kredi sorunu daha da yaygınlaşarak devam ediyor.
 
Kredi sorununa ilişkin bir açıklama da Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından geldi. Hem ATSO hem de Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) başkanlığını yapan Davut Çetin, krediye erişimle ilgili çok ciddi sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti. KOBİ’lerin krediye ulaşma imkanlarının her gün daha da sıkıntıya girdiğini dile getiren Çetin, acil bir şekilde yeni kredi paketinin açıklanmasını beklediklerini de kaydetti. Çetin, çok daha önce yönetimin bu hususta açıklama yapacağını söylediği ancak henüz bir açıklama yapılmadığının da altını çizdi.
 

Kredi sıkıntısı yüzünden işletmeler eriyor

ATSO ve BAGEV başkanı Davut Çetin, pandemiden yeni çıktıklarını ve yeni yeni düzelme gösterdiklerini belirtirken, şu aşamada yaşanan kredi sorununun pek çok aksamaya neden olduğunu dile getirdi. Krediye erişimde yaşanan bu engelin, kendilerini etkilediği kadar Türkiye’nin genel ekonomisi üzerinde de olumsuz etkileri olacağını iddia eden Çetin, hem tarım da hem sanayide, hem hizmet hem de ticaret gibi tüm sektörlerde sıkıntının büyüdüğünü aktardı.
 Krediye ulaşmak artık daha zor! İş dünyasında kredi sorunu
Yetersizlikten dolayı tedarikte problem yaşandığını sözlerine ekleyen Çetin, tarım ve ambalajda kağıt, karton tedariğinin, besicilik yapanların yem tedariğinin yapılamamasını örnek gösterdi. Diğer yandan konaklama işletmeciliği yapanların tadilat masraflarını bile karşılayamadığını da sözlerine ekledi. Çetin, vadeli alımların şartlarının çok zorlaşmış olmasını, diğer yandan ise yüksek faiz oranlarını eleştirdi.
 

Enflasyon dikkate alınmalı

Sözlerine enflasyonun da hesaba katılması gerekliliğini belirterek devam eden Davut Çetin, kredi artış oranlarının enflasyonun çok altında kalmasına dikkat çekti. Merkez Bankası ve BDDK verilerindeki kredi artışının yüzde 60’larda olduğunu dile getiren Başkan Çetin, girdi maliyetlerinin çok daha yüksek bir miktarda arttığını ve bu nedenle kredi artışının çok yetersiz olduğunu da söyledi.
 
Bir yandan elektrik ve doğalgaz maliyetlerindeki büyük artışın, diğer yandan akaryakıttaki rekor fiyatların karşısında kredi artışlarının yetersizliğini tekrar tekrar vurgulayan Çetin, il ve sektörlere göre kredi ihtiyacının karşılanması talebini de dile getirdi. Çetin, kredi artışının sektörlere ve illere göre dengesiz bir biçimde olduğunun da altını çizdi. Kısa süre içerisinde bu problemin çözüme kavuşmaması halinde işletmelerde ve genel ekonomide çok büyük sıkıntılar yaşanabileceğini de belirtti.
 

Etiketler