Kredi kartı ekstresi nedir?

Günümüzde bir çoğumuzun kredi kartı bulunuyor ve her ayın sonunda evlerimize veya mail adreslerimize yollanan ekstrelerle yüzleşiyoruz. Kredi kartı ekstrelerimizde dikkat etmemiz gereken noktalara gelin hep birlikte göz atalım.

Kredi kartı ekstresi nedir?

Kredi kartı kullanımlarının incelenebilmesi için banka tarafından hazırlanan ekstreler, doğru bir şekilde okunmalı. Bu şekilde kullanıcılar hem ödedikleri paranın hesabını bilir hem de alışverişlerini buna göre düzenler. Kredi kartı ekstresi bir nevi sizinle bankanız arasındaki iletişim aracıdır. Bu belgede dönem içerisinde yapılan harcamalar, toplam borç, ödenmesi gerekli olan tutar, asgari tutar ve alışveriş tarihleriyle ödeme tarihlerinin tamamı yer almaktadır. Günümüzde gelişen teknolojinin imkanlarından biri olan internet bankacılığını kullanılarak kredi kartı ekstresi internet üzerinden de incelenebilmekte. Eğer bir internet şubesi hesabınız yoksa, bankanızın size sunduğu uygulamaları edinerek bir hesap açabilir ve internet üzerinden hesap hareketlerinize göz atabilirsiniz.

Kredi kartı ekstresi nedir? - Resim : 1

Kredi kartı dönem borcu nedir?

Kredi kardı dönem borcu, hesap kesim tarihi ardından ekstrenin düzenleneceği zamana kadar yapılan taksitlendirme, harcamalar, işlem masrafları, faizler ve eğer var ise bir dönem önceki borçları kapsayan kredi kartı borcunu ifade eder. Kredi kartı dönem borcunu her ay düzenli ilaçlanma ödemeniz gerekir. Aksi takdirde kredi puanınız düşer ve bankalardan kredi kartı ve kredi almanız riskli bir duruma gelir. Dönem borcunuzu karşılayamadığınız durumlarda toplam borcunuzun üzerine gecikme faizi de eklenecektir ve ileride daha bol miktarda ödeme yapmak durumunda kalacaksınızdır.

Dönem borcu hesaplanırken aşağıda vermiş olduğumuz kalemler dahil edilmektedir:

- Alışveriş faizi

- Hesap kesim tarihi öncesinde yapılan harcamalar

- Taksitli harcamalar

- Varsa gecikme faizleri

- Varsa geçmiş dönemde ödenmeyen borçlar

- Kredi kartı limiti eğer aşılmış ise aşım faizi

Kredi kartı ekstresi nedir? - Resim : 2

Kredi kartı ekstresinde dikkat etmemiz gerekenler nelerdir?

Kredi kartı hesap özetinizde diğer adı ile kredi kartı ekstrenizde pek çok bilgi yer alır. Güncel borç olarak isimlendirilen toplam borç tutarı, bir dönem içinde tarafınızdan yapılan taksitli ve taksitsiz harcamaların tutarını ifade eder. Son ödeme tarihi ise ilgili borç tutarının ödenmesi için verilen son tarihtir. Son ödeme tarihi, hesap kesim tarihinden en az 10 gün sonrası olarak belirlenir. Son ödeme tarihi aşıldıktan sonra ödenen borçlarda gecikme faizi uygulanacağından, söz konusu tarih hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Asgari ödeme tutarı ise kredi kartı limitinize ve dönem borcunuza göre belirlenen minimum ödeme miktarıdır. Asgari ödeme tutarını karşılayamadığınız durumlarda, kredi notunuza geç ödeme bilgisi işlenmektedir.

Kredi kartı kullanıcılarının sahip oldukları her bir kredi kartında tanımlı bir limit bulunmaktadır. Kredi kartı harcamaları da söz konusu limit çerçevesinde yapılır. Ekstrede yer alan dönem içi harcamaları, bir hesap kesim tarihinden bir sonrakine dek yapılan tüm harcama bilgilerini kapsar. Devreden bakiye ise, bir önceki hesap özetinden kalan ve bir sonraki döneme devreden borç bilgisini tanımlamaktadır. Bir dönem boyunca yapılan harcamalar ve taksit tutarları kredi kartının limitinden düşüldüğünde, ortaya çıkan tutara kullanılabilir limit adı verilir. Son olarak, kredi kartı kalan taksit bilgisi, dönem borcuna yansıyan taksit tutarının haricinde kalan ve henüz ödenmemiş taksitlerin toplamını ifade etmektedir

Etiketler