KOSGEB işletmeler için verilen süreyi uzattı

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Kovid-19 salgınından olumsuz etkilenen imalatçı mikro ve küçük işletmelere yönelik hızlı destek programında başvuru süresini 6 Ağustos'a kadar uzattı.

KOSGEB işletmeler için verilen süreyi uzattı

KOSGEB, salgından olumsuz etkilenen imalat ve imalat sektörünü tamamlayıcı sektörlerdeki mikro ve küçük ölçekli iş yerlerie yönelik Hızlı Destek Programı başlatmıştı.

İlk müracaatları ​​3-21 Mayıs'ta alınan programın kapsamı genişletilerek, programdan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerinde faaliyette bulunan daha fazla firmanın faydalanması amacı ile 21 Haziran-9 Temmuz döneminde ikinci müracaat açılmıştı. Programın ikinci fazında bugün sona erecek müracaat dönemi 28 gün uzatıldı.

KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, AA muhabirine, daha fazla firmanın bu programdan faydalanması için süre uzatımı kararı aldıklarını söyledi. Kurt, "Şartları sağlamakta olan mikro ve küçük ölçekli iş yerlerii desteğimizden faydalanmaya davet ediyoruz." dedi.

Gelir kaybı kriteri

İmalatçı Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı, iki bileşenden oluşuyor. İmalat ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki mikro ve küçük iş yerleri birinci, 2017 ve sonrasında kurulmuş olan imalat, bilgisayar programlama ve bilimsel Ar-Ge sektörlerindeki yenilikçi genç mikro ve küçük iş yerleri de ikinci bileşen kapsamında değerlendiriliyor.

Programdan faydalanmak için iş yerleriin Kovid-19 salgınından önce faaliyette bulunması ve 2019'da en az 75 bin lira gelir seviyesine ulaşmış olması gerekmektedir. Yenilikçi genç mikro ve küçük iş yerleride bu minimum gelir kriterine bakılmayacak.

2020 ve 2019 net satış hasılatları karşılaştırıldığında gelir kaybı olan iş yerleri programdan faydalanabilecek. Gelir kaybı kriterinde 2019 yılı toplamıyla 2020 toplamı yani 12 aylık dönem dikkate alınacak.

Gelir kaybı, KDV beyannamesi üzerinden değil, defter cinsine bakılmaksızın hesaplanacak. Yenilikçi genç mikro ve küçük iş yerleri bu kriterden de muaf olacak.

Faizsiz, geri ödemeli ve teminatsız

Mikro ölçekli iş yerlerie 3 ay boyunca 30 000, küçük iş yerlerie de yine 3 ay boyunca 75 bin tl'ye kadar destek sağlanacak. İşletmeler, bu destek programından faizsiz, geri ödemeli ve teminatsız olarak faydalanacak. 2017 ve sonrasında kurulmuş olan ve yenilikçi faaliyetlerde bulunan iş yerlerie 25 000 tl'ye kadar ilave destek verilecek.

Kamu bankaları tarafından başlatılan "İşe Devam Kredisi"ni 250 bin tl'ye kadar kullanan iş yerleri ve önceden KOSGEB'den girişimcilik kredisi alanlar program kapsamında olacak.

Ana ya da yan faaliyet kodları hedef sektörler arasında bulunanların, yani mali kayıtlardaki sektör kodlarının herhangi biri programın potansiyel müşterilerine uyan ve bu sektörlerin en az birinde faaliyette bulunan iş yerleriin müracaatsu kabul edilecek

Etiketler