Konutta faiz indiriminin vatandaşa kazancı ne kadar oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın, eylül ve ekim aylarındaki toplamda 3 puanlık faiz indiriminin hemen ardından harekete geçen kamu bankaları, perşembe günkü hamleden sonra konut kredi ve faiz oranlarında bir kez daha indirime gitti.

Konutta faiz indiriminin vatandaşa kazancı ne kadar oldu?

Merkez Bankası'nın politika faizlerini son 3 aydır indirmesinin ardından geçtiğimiz hafta 1 puan daha indirim yaparak yüzde 16'dan 15'e geri çekilmesinin ardından, kamu bankaları da kredi faiz oranlarında ürün ve vade yapısına göre 100 baz puana kadar değişen oranlarda indirime gitti. Peki yeni oranlar sonrası ev alacaklar ne kadar kazanç sağlayacak? 

Konutta faiz indiriminin vatandaşa kazancı ne kadar oldu? - Resim : 1

Kamu bankalarının gerçekleştireceği kredi ve faiz indirimleri konut kredisi kullanacak olan vatandaşın bütçesine olumlu yansıması bekleniyor.

25 Ekim'den önce, 10 yıl vadeli 300 bin liralık kredi için 615.7 bin liralık geri ödeme yapan kredi kullanıcısı, 25 Ekim'in ardından dün tekrar revize edilen faiz indirimi ile birlikte 567.6 bin TL seviyesine kadar geriledi.

Böylece konut kredisi kullanan tüketicinin ödeyeceği faiz 48 bin lira seviyesinde azalmış oldu. 10 yıl vadeli, 1 milyon 200 bin liralık konut kredisi kullanan tüketici, 25 Ekim öncesi toplam 2 milyon 495 bin TL geri ödeme yaparken, bu tutar dün 2 milyon 300 bine kadar geriledi.

Etiketler