Kocasert, Kavcıoğlu’nun ifadelerine yönelik açıklama yaptı

Geçtiğimiz günlerde sanayicileri ucuz fiyatlardan kredi alıp stokçuluk yapmakla suçlayan TCMB Lideri Kavcıoğlu, bu açıklamalarının ardından pek çok tepki geldi.

Kocasert, Kavcıoğlu’nun ifadelerine yönelik açıklama yaptı

Geçtiğimiz günlerde sanayicileri ucuz fiyatlardan kredi alıp stokçuluk yapmakla suçlayan TCMB Lideri Kavcıoğlu, bu açıklamalarının ardından pek çok tepki geldi. Bu tepkilerden biride Denizli Ticaret Odası Yüksek İstişare Konseyi Üyesi Süleyman Kocasert tarafında geldi. Kavcıoğlu’nun yaptığı açıklamaları sonradan izlediğini ifade eden Kocasert, şu açıklamalarda bulundu:

“Kamu bankalarımızın kaynakları hudutlu, özel bankalarımızın kaynakları ise çok kıymetli, o yüzden endüstrici ve ihracatçılar olarak biz her geçen gün üzerimizdeki finansman baskısını biraz daha ağır hissediyoruz.  Özellikle kurlarda, hammadde fiyatlarında ve güç fiyatlarındaki artışa bağlı olarak işletme sermayesi muhtaçlığımız son bir yılda neredeyse ikiye birtakım dallar için üçe katlandı. Alt alta koyduğumuz da bizim rekabetçi gücümüzü koruyabilmemiz için ihracattaki performansımızı devam ettirebilmemiz için çok önemli bir finansman dayanağına gereksinimimiz var.

Kocasert, Kavcıoğlu’nun ifadelerine yönelik açıklama yaptı

Bu açıklamalarının devamında şu açıklamalarda bulundu:

“Daha evvel de söylemiştim Eximbank’ın önünde ki kuyruklar uzayabilir diye. Şu anda en güçlü en ucuz maliyetli finansman kaynağımız Eximbank. Lakin belirtmeliyim ki iktisat kurmaylarımızın özellikle güçlü taraflarımız olan ihracat sanayi kapasite kullanımının devam ettirilebilir hale gelmesi için finansman takviyesini artırmalarında ve kimi Döviz talebinde kısıtlayıcı önlemler kapsamında uyguladıkları adımlarda gevşemeye muhtaçlık var.  Politika faizi ve gerçek faizler ortasında çok önemli bir uçurum var.  Kamu bankalarının kaynaklarının artırılması ve TCMB siyaset faizine yakın oranlarda bize kaynak aktarılması tahlillerden biri.  TCMB’nin bu bahiste atacağı adımlar bizleri rahatlatacaktır lakin söylediğim üzere kaynak sorunu var Eximbank’ın kaynaklarının güçlendirilmesi gerekiyor. Eximbank kredileri bilhassa ihracatçılar için olmazsa olmaz durumunda. Kredi müracaat kıymetlendirme müddetlerinin ve ayrılan kaynaklar ile ilgili son vakitlerde kahırlar var.” 

Tartışmayı canlı olarak izlemediğini söyledi

Merkez Bankası Liderimiz ile İSO Liderimiz ortasında yaşanan tartışmaya canlı olarak şahit olmadım, daha sonra izleme fırsatım oldu. TCMB Liderimizin gördüğü pencere ile bizim içinde bulunduğumuz görünüm maalesef birebir değil.  Biz ithalata dayalı ihracat yapıyoruz, hammadde-yarı mamül üzere eserleri ithal ediyoruz. Çok büyük bir endüstrici ve ihracatçı kısmının asla daha fazla kâr etmek için stok yapacağını düşünmüyorum, yaptığını da görmüyorum. Bizim yalnızca almış olduğumuz önlem ihracatı ve üretimi sürdürülebilir kılma ismine lojistik riskleri dikkate alarak kimi eserleri hammaddeleri stok etmek. Yoksa bankalar cephesinden bakarsanız sizin stok maliyetiniz ekstra bir yüktür. Kimse bu türlü bir yüke girmek istemez. Stok zaman suratını performansınız açısından oradan elde edeceğiniz kârdan çok daha değerlidir. O yüzden ben de bu tartışmada Sayın Bahçıvan cephesinden baktığımı söyleyebilirim pek çok ihracatçı endüstrici üzere. 

Etiketler