Kışın cepler yanacak! Doğalgaz fiyatları şimdiden uçuşa geçti!

Rusya'nın doğal gaz yaptırımı sonrası Avrupa'da spot piyasada gaz fiyatları yüzde 35 seviyesinde artış gösterdi. Yüksek enerji maliyetleri ekonomide yaşanan durgunluğun devam etmesini sağlıyor.

Kışın cepler yanacak! Doğalgaz fiyatları şimdiden uçuşa geçti!

Rusya'nın Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattı üzerinden Avrupa'ya gerçekleştirilen sevkiyatın kesilmesiyle enerji maliyetleri oldukça yükseldi. Konuyla ilgili olarak bazı uzamanlar, enerji krizinin Avrupa ekonomisine olukça olumsuz yansıyacağını belirtti.

Rusya'nın en büyük şirketlerinden olan Gazprom, geçtiğimiz cuma geç saatlerde açıkladığı bir karar ile haftanın ilk gününde Avrupa doğal gazı için gösterge fiyat olan Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören en yakın vadeli doğal gazın fiyatı yüzde 35 seviyesinde artış gösterdi.

Şirketten gelen açıklamadan önce cuma günü bu bahsedilen fiyat yüzde 12 seviyesinde düşüş sergileyerek 1000 metreküp başına 2 bin 283,344 Euro'ya kadar gerileme göstermişti. Son gelişmenin ardından haftanın ilk işlem gününde vadeli kontratlar tekrar 1000 metreküp başına 3 bin 85 Euro seviyesine ulaştı.

Kışın cepler yanacak! Doğalgaz fiyatları şimdiden uçuşa geçti! - Resim : 1

Rusya'dan Avrupa'ya gönderilen gaz durduruldu

Geçen haftanın son işlem gününde yapılan yazılı açıklamada Gazprom, 31 Ağustos’ta bakıma alınan ve yarın tekrar faaliyete geçmesi beklenen Kuzey Akım’daki bir türbinde arızaların tespit edildiği aktarılmıştı. Şirket, arıza dolayısıyla sevkiyatı durduğunu açıklasa da G7 ülkelerinin Rus petrolüne fiyat tavanı uygulayacağı haberinin ardından gelmesi oldukça dikkat çekti.

Kışın cepler yanacak! Doğalgaz fiyatları şimdiden uçuşa geçti! - Resim : 2

Avrupa yine önlemler almaya başlıyor

Avrupa enerji bakanları, bu hafta içi yapacakları özel bir toplantıda, gaz fiyatlarında üst sınır ve enerji türevleri ticaretinin askıya alınması gibi detaylarında arasında bulunduğu elektrik fiyatlarını düşürmeye yönelik sert önlemler almaya hazırlanıyor.

Avrupa, Rusya tarafından gelen herhangi bir yaptırım karşısında gaz stoklarını artırmaya başlamıştı. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzmanlar kışın ihtiyacın bir kısmını karşılayacak kadar gaz depolandığını belirtiyor. Ancak sert hava koşullarının devam etmesiyle durumunda kritik seviyeye gelebileceğini vurguluyorlar.

JPMorgan analistleri ise konuyla ilgili açıklamalarında, 'Gaz arzı sıkışıklığı göz önüne alındığında, zorunlu olmayan endüstriler için gaz kesintileri gündeme gelebilir' sözlerine yer verdi.

Goldman Sach uzmanları da  açıklamalarında, Avrupa gaz fiyatlarının Rusya’nın hamlesinin ardından ağustos ayında kaydedilen yüksek seviyelere karşı daha da yükseleceğini belirtti. 

Ezgi Yılmaz/BirBorsa.com

Etiketler