Kısa, Orta ve Uzun vadede yatırım yapmak!

Kısa, Orta ve Uzun vadede yatırım yapmak! Borsa hakkında içerik serimizde bilgi vermeye devam ederken, bu yazımızda hisse senetlerine odaklanacağız. Kısa, Orta ve Uzun vadede yatırım yapmak!...

Kısa, Orta ve Uzun vadede yatırım yapmak!

Kısa, Orta ve Uzun vadede yatırım yapmak!

En son yayınladığımız yazımızda sizlere borsada yer alan ve çokça aşina olduğumuz terimlerden bahsetmiştik. Adeta ders ders, konu konu ilerlediğimiz borsa hakkında ilerleyen bu yazı dizinimizde şimdi ise borsada kısa, orta ve uzun vadede yatırım yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiğine değinelim. Bir yatırımcı borsada nelere dikkat etmeli? Borsada kısa, orta ve uzun vadede dikkat edilmesi gereken detaylar nelerdir?


Yeni başlıyorsanız kısa vadeden uzak durun! Kısa vadede yatırım nedir?

Birçok potansiyel yatırımcının ya da yatırımcı adayının aklından geçen şey, borsaya girdiği gibi yüklü miktarlarda çokça paralar kazanmaktır, ancak bir bakıma böyle hayaller yatırımcıları teşvik ederken bir yandansa büyük hayal kırıklıklarına neden olmaktadır. Kısa vadede çok para kazanmayı hedefliyorsanız, biraz durmalı ve düşünmelisiniz; çünkü bunun pek kolay olduğunu sanmıyoruz. Elbette asla olmayacak da demiyoruz ama tekrar tekrar vurguladığımız şeyi yine dile getirelim: Borsadan para kazanmak için en önemli etken bilgidir! Peki kısa vadeli yatırım ne demektir?


Borsada anlık hareketlilik yatırımı olarak gözüken ve yatırımcılar tarafından risk unsurunun en fazla olduğu alan olarak belirtilen kısa vadeli yatırımlar, yatırımcılara yüksek riskte hızlı kazanç vadetmektedir. Kısa vadeli yatırım yani maksimum 1 yıl süreli yatırımlar, yatırımcıyı büyük risklerle baş başa bırakmaktadır. Yatırımcılar için sürenin uzunluğu kar ve zarar etkenlerinde çok önemli bir görev üstlenirken; kısa vadeli yatırımlar, yatırımcıların kısa vadede alım satım işlemleriyle karlılık sağlaması gerekliliğine dayanmaktadır. İlla kısa vadede yatırım yapmaktan yanaysanız spekülatif hisse senetlerine yönelmeniz daha doğru olacaktır. Ama unutmalısınız spekülatif hisse senetlerinde de anlık değişimler, diğer varlıklarda olduğu gibi yine karlılık ve zarar yaratmaktadırlar.


Kısa vadenin yatırımcılar tarafından riskli bulunmasında bir başka etken ise yatırımcılar için telafi sürelerinin çok çok az olmasıdır. Bu nedenle kısa vadeli yatırımlardan uzak kalan yatırımcı sayısı bir hayli fazladır. Eğitim içeriklerimizde olduğu gibi pratik ve deneme amaçlı oyunlar ya da uygulamalar aracılığıyla kısa vadeli yatırımların tehlikelerini daha net bir şekilde anlayabilirsiniz. Kısa vadede yatırım yapmak için derin bir analiz kadar anlık hareketlilik, şirketlerin durumları, tavırları ve anlık paylaşımları da yatırımınıza bir hayli etki göstermektedir.

Kısa, Orta ve Uzun vadede yatırım yapmak! - Resim : 1

Orta vadede yatırımlar daha çok tercih ediliyor!

Yüksek risk unsurları nedeniyle kısa vadeli yatırımlardan uzak duran yatırımcılar, genellikle orta vadede yatırımları tercih etmektedirler. Bu tercihin en büyük nedeni ise borsanın zamanla yükseliş göstereceği fikrinden gelmektedir. Birçok yatırımcıyla konuşulduğunda ya da onların fikirleri alındığında ise yüksek kazanç getiren yatırım çeşitlerinin, orta ve uzun vadede sağlanan yatırımlardan kaynaklandığı gözlemlenmektedir. Sonuç olarak kısa vadede yatırımın düşük kazanç ihtimalleri ve yüksek riskleri her geçen gün ilgiyi orta ve uzun vadeye itmektedir.


Orta vadeli yatırımın avantajları nedir? Yatırımcılara tanıdığı süre nedeniyle hareket özgürlüğü sağlayan orta vadeli yatırım, yatırımcılar tarafından analizler ve yorumlamalar eşliğinde kontrol altına alınabilmektedir. Bilgi ve deneyimin harmanlandığı bu süreçte, orta vadeli yatırımlar yatırımcıları tarafından doğru yönlendirilip karlılık imkanı sağlamaktadır. Orta vadede yatırım yapmak isterseniz dilediğiniz tüm varlıkları tercih edebilirsiniz, ancak unutmamalısınız; zaman geçtikçe grafikleri ve verileri yorumlayabiliyor olmalısınız. Kısa vadeye oranla yatırımcılara tanıdığı uzun zamanla yatırımcılara hamle özgürlüğü tanıması, aynı zamanda yorumlama ve analiz kısmında da beklenti yaratmaktadır. Özet olarak orta vadede bir yatırım yapmayı düşünüyorsanız veyahut hali hazırda yatırımınız bulunuyorsa, piyasaları takip etmekten vazgeçmemelisiniz. Her ne kadar zamanınız biraz uzun olsa bile her daim hisse senetlerindeki dalgalanma ve potansiyel hareketliliği göz önüne getirmelisiniz. Eğer yorumlama kabiliyetinizi her geçen seviye istediğiniz seviyeye çekerseniz, istediğiniz şekilde kazançlar elde edebilirsiniz.

Kısa, Orta ve Uzun vadede yatırım yapmak! - Resim : 2

Uzun vadede para kazanmak en sağlıklısı!

Borsada boy göstermiş ya da borsa hakkında bilgisi olan hemen hemen herkesin en sağlıklı para kazanma yöntemi olarak belirttiği uzun vadede yatırım, adından da tahmin edildiği üzere uzun süreli ve yüksek kazanç hedefleri olan yatırımları ifade etmektedir.


Uzun vadeli yatırım ne kadar sürer? Borsadan uzun vadeli bir kazanç bekliyorsanız minimum beş-on yılı gözden çıkarmalısınız. Birçok yatırımcının hızlı al sat işlemleri ile para kazanma hayallerinin tam tersi olarak dikkat çeken bu yöntem, bir bakıma borsanın pek bilinmeyen başka bir tanımını karşımıza getirmektedir. Borsa uzun soluklu bir yatırımdır!


Uzun vadeli yatırımın en büyük nedeni ise daha büyük kazançlar elde etmek olarak dikkat çekmektedir. Kısa vadede var olan fiyatların anlık değişimleri kazanç sağlamanıza yardımcı olmasına rağmen uzun periyotlara dağılmış ve yükseliş gösteren bir grafik, sizlere daha da fazla karlılık sağlayacaktır. Uzun vadede kazanç için genellikle hisse senetleri tercih edilirken; tahvil, bono gibi çeşitli yatırım araçlarını da düşünebilirsiniz.


Peki uzun vadede yatırım için nelere dikkat etmeliyiz? Bu konuda en büyük etken yatırım yapacağınız varlığın şirketsel ve sektörel olarak bulunduğu konum olarak gösterilmektedir. Örnek vermemiz gerekirse; otomotiv sektörüne yeni giriş yapan bir şirketin uluslararası alanda övgüler alarak geleceğini güvence altına almak istemesi ve bunun için gerekli atılımı yapması sizlere uzun vadede halka arz edilmiş hisselerden pay almanıza olanak tanıyacaktır. Bir bakıma gelecek için bir öngörü ve bir plan anlamı taşıyan uzun vadeli yatırımlar, aynı zamanda sektörel bilgi birikimi de gerektirmektedir. Şirketlerin geleceğe yönelik planları, programları, düşünceleri ve icraatları sahip olduğunuz senedin değerini olumlu ya da olumsuz anlamda etkileyebilmektedir, bu nedenle bir köşeye atılan bir yatırım aracı olmaktansa her ne kadar uzun vadeli bile olsa günceli takip etme zorunluluğu kılmaktadır. Uzun vadeli yatırımı bir çocuk büyütmek gibi düşünürsek, yatırım yapmak istediğiniz varlığı ve alanı detaylı olarak araştırmayı asla unutmamalısınız!

Kısa, Orta ve Uzun vadede yatırım yapmak! - Resim : 3

Karşılaştırma yapmamız gerekirse: Kısa, Orta ve Uzun Vadede Yatırımlar!

Özet olarak kısa vadeli yatırım küçük ve hızlı kazançlarına rağmen yüksek risk unsuru taşımasından dolayı çoğunlukla yatırımcıları orta ve uzun vadeli yatırımlara yönlendirmektedir. Kişisel olarak belirlediğiniz hedefler ve planlar doğrultusunda gerekli araştırmalar yaparak dilediğiniz yatırım sürelerinde yatırımlar yapabilirsiniz. Bu yatırımlar yaparken bilgiyi, araştırmayı, analizi ve portföyü görmezden gelmemeniz sizlere fayda sağlayacaktır.


Kısa vadede yatırım yapmak, özetle yüksek risk unsuru taşırken aynı zamanda sürekli alım ve satım emirlerine olanak tanımaktadır. En önemli risk unsuru olarak ise anlık değişimler, dalgalanmalar ve hareketlenmeler olarak gözükmektedir. Telafi ve plan yapma süreniz oldukça kısıtlıdır, bundan dolayı kısa vadeli yatırım yapmak isterken öncelikle size katacağı olumlu ve olumsuz beklentilerinizi yazarak bir yol çizmek sizlere artı yazacaktır.


Orta ve uzun vadeli yatırımlarda ise yatırımcı plan yapmak, analizleri kontrol etmek ve yorumlara yönelik hareketlilik sağlamak için gerekli zamana sahip olmaktadır. Yatırımcıların kısa vadede anlık kazanç yerine uzun vadede yüksek kazanç hedeflemesi ise borsanın büyük kazançlarına en büyük örnek olarak gösterilmektedir. Bu nedenle yüksek kazançlar hedefliyorsanız, orta ve uzun vadeli yatırımlara şans vermeyi ciddi bir şekilde düşünebilirsiniz.
Kısa, orta ve uzun vadeli yatırımların neler olduğunu, aynı zamanda bu yatırımların sizlere ne gibi avantajlarla ne gibi dezavantajlar sağladığını öğrendikten sonra gelecek yazımızda hisse senetlerini neler etkiler, hisse senetlerini etkileyen faktörler nelerdir adlı konulara geçebiliriz.