Kış gelmeden zam üstüne zam! Odun fiyatlarına zam geldi

Kış gelmeden elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam gelmesinin ardından odun fiyatlarına da zam geldi.

Kış gelmeden zam üstüne zam! Odun fiyatlarına zam geldi

Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş hemen her ülkeyi olumsuz olarak etkilemektedir. Özellikle ülkelere uygulanan ekonomik yaptırımların hemen ardından Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz gönderimini kesmesi Yunanistan genelinde de halkı farklı ısınma arayışına girdirdi. Yunanistan genelinde artış gösteren doğalgaz ve elektrik fiyatlarının yanı sıra enerji ihtiyacının karşılamak için kullanılan odun fiyatları da arttı.

Yunanistan genelinde fiyatları bölgeden bölgeye değişiklik gösteren odun fiyatları %30 ile %70 oranında artış gösterdi. Ülke genelinde alt yapı açısından zor olduğundan dolayı soba ve şömineye geçiş zor olmaktadır. Hal böyle olunca ısınma aracı olarak doğalgaz ya da elektrik kullanıldığı gibi baz şehirlerde odun fiyatlarında artış yaşandı. Bölgeden bölgeye farklılık gösteren odun fiyatları giderek artıyor.

Odun fiyatları 125 Euro!

Özellikle köylerde kullanılan sobalar sebebiyle odun fiyatları artış gösterdi. Odun fiyatlarının artış göstermesinin özellikle iki katına çıkması ekonomiyi oldukça etkilemektedir. Geçen yıl odun fiyatları 70 Euroya satılırken 1 metreküp odun fiyatı bu yıl 125 Euroya yükseldi.

Odun fiyatları

Yunanistan’ın farklı bölgesinde yer alan Batı Trakya’da soba üreticiliği yapan Erkan Topçu, son bir yıldır doğalgaz, mazot ve elektrik fiyatlarında yaşanan artış insanları odun, pelet ve sobaya rağbet artırmıştır. Erkan Topçu tarafından yapılan açıklamada: "Kalorifer yakıldığında tüm odalar ısıtıldığı için daha yüksek bir maliyet oluyor. Soba yakıldığında ise tek odanın ısınmasıyla ısınma maliyeti düşük tutulabiliyor" denildi.

Doğalgaz fiyatları 10 kat arttı!

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis tarafından düzenlenen toplantı kapsamında enerji kriziyle mücadele için hükümet tarafından destek verileceği belirlenirken doğalgaz fiyatlarının 10 kat arttığına değinildi. Miçotakis tarafından yapılan açıklama kapsamında Doğalgazda büyük sorun var. Fiyatlar iki yıl öncesine kadar 10 kat artış gösterdi denildi.