Kira fiyatları düşecek! 3+1 evler 3 bin TL’ye kadar düşebilir

Hem satılık ev hem de kiralık ev fiyatlarında yaşanan yükselişler hemen her vatandaşı ekonomik yönden etkilemektedir. Kira fiyatlarını düşürecek adım gelmeye başladı.

Kira fiyatları düşecek! 3+1 evler 3 bin TL’ye kadar düşebilir

Kira fiyatlarında yaşanan yükseliş özel sektör temsilcilerini harekete geçirdi. Özellikle zöel sektör temsilcilerinin sunduğu önerilerle 3+1 evlerin kira fiyatlarının düşeceğini hedefledi. Özellikle devlet arazilerine hazırlanan projelere uygun kullanım denetiminin de Sermaye Piyasası Kurulu tarafından yapılması gerektiği belirlendi.

Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesinde ilk temel Cumhurbaşkanı Erdoğan katılımıyla dün atıldı. Özellikle dar gelirli vatandaşları ev sahibi yapacak olan proje kapsamında öncelikle 250 bin konutun, daha sonra da 250 bin konutun 2028 yılına kadar bitirileceği açıklandı. Fakat ev almaya gücü yetmeyen kişiler kiralık ev fiyatlarıyla ilgili de bir adım beklemektedir. Konuyla ilgili bir öneri de özel sektör temsilcilerinden geldi. Eğer özel sektör temsilcileri tarafından ortaya atılan öneriler hayata geçirilirse bugünün şartları göz önüne alındığında 3+1 evler 3 bin TL ile 4 bin TL arasında kiralanabilir.

Devlet tarafından kiralık ev mi geliyor?

Kiralık ev fiyatları

Devlet tarafından hazırlanan satılık evler harici kiralık evlerin hazırlanıp hazırlanmayacağı da tartışılmaya başlandı. Konuyla ilgili sektör temsilcileri öneriler ortaya atmaya başladı. Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği Başkanı Mehmet Kalyoncu tarafından konuyla ilgili açıklama yapıldı. Kalyoncu tarafından:

"Her şeyi devletten beklememiz lazım. Biz özel sektör olarak toplumsal ihtiyaçları ve ülke menfaatlerimizi gözeterek bu konuya yaklaşıyoruz.

İnşaatta en büyük maliyetin %50 ile arsa payından geliyor. Bu % 50'lerde olduğu sürece erişilebilirliği konuşamayız. O nedenle bir kamu-özel işbirliği modelini devreye alalım. Devlet bu projenin yapılacağı arsaları ücretsiz tahsis etsin. Burada geliştireceğimiz konutları alt ve orta gelir grubuna kiralayalım. Kirada her il için devlet yıllık üst limit belirlesin. Bu konutlar kiracılara 3-5 yıllık kontratlarla verilsin. Evlerde ortalama kira bedeli harcanabilir hane gelirinin yüzde 30'u olabilir. Çalışan anne-baba üzerinden düşündüğümüzde ikisinin gelirinin yüzde 30'u kiraya verilebilir. Bugünün koşullarında 3+1 daireni kirası ortalama 3 bin ile 4 bin TL arasında olabilir” denildi.