Kamu bankalarında sermaye artırımı

Türk lirasının her geçen gün zayıflamaya devam etmesi ile kamu bankalarına sermaye artışı yapılacağı duyuruldu. Detaylar haberimizde...

Kamu bankalarında sermaye artırımı

Kamu bankalarında sermaye artışı

Bloomberg’ün yakın zamanda yaptığı habere göre, kamu bankalarında 51.5 milyar TL’lik sermaye artışına gidilmesine karar verilip bu artışın yakın zamanda hayata geçeceği düşünülüyor. Türk Lirası’ndaki yaşanan her geçen gün zayıflama ile bozulan sermaye oranları ve kredi kapasitelerini desteklemek adına kamu bankaları için geçerli olacak 51,5 milyar TL’lik sermaye artışına gidilmesine karar verildiği yakın zamanda duyuruldu. Bloomberg HT’de yayınlamış olduğu ve bir yetkiliye dayandırdığı Bloomberg haberine göre, Ziraat Bankası’na 22.5 milyar TL, Halkbank ve Vakıfbank’a 13.5’er milyar TL, katılım bankalarına 2 milyar TL’lik ek sermaye verileceğine dair tahminler söz konusu olmuştur.

Buna ek olarak haberde, ek sermayelendirme konusunda AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da sunum yapıldığını belirtmiş olan yetkili kişi önümüzdeki günlerde sürecin tamamlanacağını ve kamuya duyurulacağını belirtti. Türkiye Varlık Fonu, konuyla ilgili Bloomberg’in sorusunu yanıtlamak amacıyla “Ekonomimizin önemli bir lokomotifi olan ve TVF’nin de portföyünde yer alan kamu bankalarımızı, ülkemizin kalkınmasına katkılarının sürmesi için, daha önce yaptığımız gibi, gerekli olduğu durumlarda desteklemeye devam edeceğiz” ifadeleri ile yapılan sermaye artışının ekonomiyi etkileyeceğini belirtti.

Hazine bakanı sinyal vermişti

Sermaye artışı kamu bankalarına son üç yılda yapılan üçüncü sermaye artışı olacağı ve bu konu hakkında birçok alandan tepki yağdığı söylenebilir. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ninde uzun zamandır gündemde olan kamu bankalarına sermaye enjeksiyonunun bu ay sonuna kadar tamamlanacağını belirten bir konuşması yakın zamanda gündem olmuştu.

Gündem sonrası yapılan haberde büyük oranda bir sermaye artışı yapılacağı duyuruldu. Yapılacak olan sermaye artışı bankaları sevindirerek zayıflayan Türk lirasının kullanımını artıracağı düşünülüyor. Buna ek olarak Halkbank hisseleri yüzde 3.37 prim ile gözlemleme yapılırken, Vakıfbank hisseleri de yüzde 2.78 yukarıda işlem gördüğü biliniyor.