Kaldıraç (Future) işlem nedir?

Kaldıraç, future ya da vadeli işlem adı verilen borsa birimi hemen herkes tarafından araştırılmaktadır. İşte, detaylar...

Kaldıraç (Future) işlem nedir?

Future yani bir altcoinin değerinin yükseleceği veya düşeceği tahmini yapılarak yatırımcıların x1-100 arası değerlerde koymuş olduğu marjin miktarıyla işlem açması ve riskini attırdıkça daha fazla para kazanma veyahut daha hızlı likidite olunmasını sağlayan bir sistemdir.

Şimdi buradaki terimsel kelimeleri açıklayalım;

Marjin Miktarı Nedir?

Yatırımcıların yükseleceğini veya düşeceğini tahmin ederek bu tahmine yatırdığı miktara marjin denir.

X1-100 Değer aralığı neyi ifade eder?

Yatırımcılar tahmin ederek yapacakları işlemlerde riski düşürmek veya arttırmak adına 1x ve 100x lere kadar olan kazanç yüzdesi belirlerler. Örneğin bir altcoinin %20 yükseleceğini tahmin ettiniz. Eğer 50x li bir işlem açarsanız ve altcoin gerçekten tahmin ettiğiniz gibi %20 yükselirse açtığınız 50x ten dolayı toplamda %1000 yükselmiş olacaktır. Yani koyduğunuz marjin miktarı çarpı 10 kadar para kazanacaksınız. Ancak bu kadar basit değil. Tabiki yatırımcıların %99 u zarar ediyor. Sizin yukarıda açmış olduğunuz işlemin düşüşü halinde %2 lik bir düşüş dahi altcoinin sizib için %100 düşmesine sebebiyet verecek ve likidite olacaksınız.

Kaldıraç

Likidite olmak ne demek?

Açtığınız işlemlerde yanlış tahminleriniz sonucunda işlemininiz başarısızlıkla sonuçlarak kapatılması ve koymuş olduğunuz marjin miktarınızın erimesi, yok olmasıdır. Riskinizi ne kadar attırırsanız likidite olma hızınız o kadar yükselir. Bunlar paralel işlemlerdir.

Isolated ve Cross Mode nedir?

Isoleted yani izole yaptığınız tahminin yanlış çıkması ve riske attığınız paranın(marjinin) altcoinin %100 değer kaybetmesi sonucu yok olması ve erimesidir. İzole mod cross moda göre daha az tehlikelidir. Çünkü koyduğunuz marjin kadar kaybedersiniz.

Oysa cross mode yani çarpraz mode da koymuş olduğunuz marjin yanında ayrıca da başka bir miktar parayı da tahahhüt edersiniz. Riskli yanı çok kaybedebilirsiniz ancak cross modun size sağladığı avantaj likidite fiyatının iyice aşağılara düşmesidir. Yani risk aldığınız altcoin açtığınız işlem sonucu %100 düşmüş olsa bile, çarpraz mod açık olduğundan artık tahahhüt ettiğiniz miktardan da paraların erimesi ve yok olmaya başlamasıdır. Likidite fiyatına geldiğinde hem koymuş olduğunuz marjini hem de tahattüt ettiğiniz miktarı kaybedersiniz.

Riskli midir?

Türk yatırımcılar tarafından özellikle kaldıraç adıyla bilinen bu işlemler çok riskli olduğu gibi çok ciddi bir eğitim almadan oynanmaması gerekmektedir. Yıllarını bu işlere vermiş insanlar bile para kaybedebilir. Kumardan bir farkı yoktur. Unutulmamalıdır ki yatırımcıların sadece %1 lik bir kısmı bu tarz işlemlerden kazançlı çıkmaktadır.