JPMorgan Türkiye için yeni raporunu yayınladı!

Amerika merkezli JPMorgan Chase Bankası, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın dün açıkladığı faiz rakamlarının ardında yeni bir rapor yayınladı. Kamuoyuna paylaşılan raporda ise birçok konuya ayrı bir parantez açıldı. Faiz, seçim, büyüme oranları, kur...

JPMorgan Türkiye için yeni raporunu yayınladı!

Dün açıkladığı yılın ilk çeyrek raporu sonucunda karlılığıyla dikkat çeken Amerika merkezli JPMorgan Chase Bankası, son yayınladığı raporla yıl sonunda dek Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) tarafından herhangi bir faiz değişikliği beklemediğini açıkladı. Banka tarafından yayınlanan raporda, TCMB tarafından belirlenen politika faizinin yüzde 14'ün üzerine çıkmayacağı beklentileri gözlemlendi.

Yüksek enflasyon karşısında nasıl bir yol çizeceği merak edilen Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, dün açıkladığı faiz rakamlarıyla faizde herhangi bir artış olmadığını ve geçtiğimiz ay olduğu gibi yüzde 14 seviyesinde kaldığını açıklamıştı. Açıklanan faiz rakamlarının ardından JPMorgan Chase tarafından yeni bir rapor yayınlandı. JPMorgan Ekonomisti Yarkın Cebeci tarafından yapılan değerlendirmede, "İlginç bir şekilde, TCMB küresel likiditede yaşanan sıkışmadan rahatsız görünmüyor ve büyük merkez bankalarının “destekleyici para politikası” duruşlarına atıfta bulunmaya devam ediyor" ifadeleri dikkat çekti.

Erken seçimin etkisi tahmin edilemiyor!

Amerika merkezli JPMorgan Chase Bankası imzalı yayınlana raporda ise, "Karar notuna yapılan en büyük ekleme uzun vadeli yatırımların desteklenmesi için makroihtiyati önlemlerin güçlendirilmesine duyulan ihtiyaç oldu. Bu, uzun vadeli yatırımlara yönelik bazı hedefli teşviklerin sağlanmasına yönelik niyete işaret ediyor ancak bunun makro görünümü kayda değer bir şekilde değiştirmesi pek mümkün görünmüyor. Bu güvercin mesajların ardından Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın yıl sonuna kadar politika faizini sabit tutacağı yönündeki beklentimizi koruyoruz” ifadelerine yer verildi.

Tüm bu gelişmeler ışığında Mayıs ayı enflasyon beklentileri ise korku dolu bir bekleyişi tetiklemeye devam ediyor. Birçok ekonomistin tahminlerine göre Mayıs ayında yaşanacak olan olağanüstü yüksek enflasyon seviyesine karşılık faiz artırımının olup olmayacağı ise merak ediliyor. Yer alan raporda seçimlerin olası erken bir tarihe alınmasının da etkili olacağı vurgulanırken, seçimlerin uzun vadeli ekonomiye nasıl bir etkisinin olacağının ise henüz tahmin edilemediği belirtildi. En büyük risk olarak ise yüksek faize karşılık büyüme oranındaki düşüş olarak gösterildi. JPMorgan Chase tarafından kaleme alınan raporda, ayrıca ortodoks politikalara dönülmediği takdirde Türk Lirası'ndaki kırılganlığın devam edeceği belirtildi. Yayınlanan raporda, "Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tüm ilgisini, Kur Korumalı TL Mevduat uygulaması ile talebin artışını takiben liranın istikrarına yönlendirmiş görünüyor. Yaratacağı maliyet bir yana, bu uygulamanın böylesi komplike ve zorlu bir enflasyon sorununu tek başına çözmesi pek muhtemel değil. Bu da, ortodoks politikalar devreye girmeden, enflasyonun küresel standartların oldukça üzerinde seyretmeye ve Türk lirasının yurt içi ve küresel risk iştahındaki değişimlere kırılgan kalmaya devam edeceğine işaret ediyor" dendi.