JP Morgan, Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti

JP Morgan, Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti

JP Morgan, Türkiye için yıl sonu enflasyon tahminini yükseltti

TÜİK'in dün açıkladığı Mart ayı enflasyon rakamlarını değerlendiren JP Morgan, talep şartlarında olası zayıflamaya rağmen enflasyon dinamiklerinin kötüleştiğine işaret etti.

Türkiye için 2021 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 11,2'den yüzde 13,4'e çıkarırken, 2022 sonu  için enflasyon tahminini yüzde 10,5 olarak korudu.

Eylül'de 100 baz puan faiz indirimi beklentisini koruyan JPMorgan,  yılın geri kalanı için kümülatif faiz indirimi beklentisini ise düşürdü.

Mart ayında gıda fiyatlarının bir önceki aya göre beklentilerin yarısı seviyesinde yüzde 1,1 arttığını, ancak bunun yüzde 1,3'lük  çekirdek enflasyon artışı ile telafi edildiğini belirten JPMorgan,  fiyat baskılarının genele yaygın olmadığını, sağlık, eğlence, eğitim,  lokanta ve otel gibi birkaç sektörle sınırlandığını da vurguladı.

"Bu durum, bizim geçtiğimiz 4 ayda yapılan faiz artırımlarının kümülatif etkisinin talebi sınırlamaya başladığı ve arza ilişkili  daralmalarınıo belirli sektörmlerde fiyat baskılarını azdırdığı  görüşümüzü destekliyor" değerlendirmesini yapan JP Morgan, lirada son dönemdeki zayıflığın maliyet bazlı fiyat baskılarını artırmaya başladığını ve bunun Mart ayında ÜFE'de görülen yüzde 4,1'lik  artışla yansıtıldığını da vurguladı.

JP Morgan raporunda, "Nihai olarak, lirada zayıflama yeniden  enflasyon bekleyişyerinde bir kötüleşmeye yol açtı. Kısacası, talep şartlarında olası zayıflamaya rağmen enflasyon dinamikleri kötüleşti.

Bunun sonucu olaraky, yıl sonu için enflasyon tahminini yüzde 11,2'den yüzde 13,4'e revize etti. 2022 yıl sonu için enflasyon tahminimiz  yüzde 10,5'te değişmeden kaldı" ifadelerini kullandı.

Kısa vadede fiyat baskılarına eklenmesi olası iki faktör olduğunu  belirten JP Morgan, bunlardan birini COVID-19 vakalarında keskin artışın hükümeti tedbirleri sıkıllaştırmaya zorlaması olduğunu ve bunun  arz problemlerini artırma potansiyeli olabileceğini vurguladı.
İkinci faktör olarak ise gıda fiyat enflasyonunu işaret eden JP Morgan,
Ramazan döneminde Türkiye'de fiyat enflasyonunun neredeyse her zaman  hızlandığına dikkat çekti.

"Bununla birlikte konjoktürel tepe noktasının (yüzde 17,0-17,5)  çok uzağında değiliz" ifadelerini kullanan JP Morgan, "Yılın son çeyreğine kadar enflasyonun katılığını korumaya devam etmesini bekliyoruz" dedi.

Enflasyon dinamiklerindeki bu kötüleşmemin, TCMB'nin temkinli bir  yaklaşımını  gerektidiğiri belirten JP Morgan, "Global finansal  şartlarta sıkıştırmanın ortasında, herhangi bir erken genişleme veya  zor kazanılmış politika güvenilirliğini zayıflatacak buna benzer  bir şey kolaylıkla yıkıcı hala gelebilir" ifadelerini kullandı.

Yeni Başkan Kavcıoğlu'nun Enflasyonu düşürmeye ve şeffaflığa, öngörülebilirliğe bağlılık vurgusu yaptığını duymanın rahatlatıcıı olduğunu ifade eden JP Morgan, "Ana belirsizlik, yeni yönetimin bu  taahhütleri nasıl yerine getireceği. Büyük brüt dış finansman ihtiyaçları ve gelişmekte olan ekonomilere sermaye akışı için daha az destekleyici görünüm potansiyel kırılganlıkları arktırdı. Yeni atanan politika  yapıcıların bu risklerin bilincinde olduklarını ve politika devamlılığı vaatlerini duymak cesaret verici. Belirsizliklerin yükselmesine rağmen,
Eylül'de hala 100 baz puan faiz indirimi bekliyoruz. Yılın geri kalanı için kümülatif faiz indirimi beklentimizi 400 baz puandan 300 baz  puana indirdik" dedi.

Etiketler