Küresel borcun 2021'de 4 trilyon dolar civarında yükselmesi bekleniyor

Janus Henderson: Ülkelerin borçlarının 2021'de 4 trilyon dolar civarında yükselmesi bekleniyor.

Küresel borcun 2021'de 4 trilyon dolar civarında yükselmesi bekleniyor

Janus Henderson Investors tarafından hazırlanan rapor, ülkelerin borç seviyelerinin global olarak rekor seviyeye çıkmasının beklendiğini ortaya koydu.

Ancak, merkez bankalarının tahvil alım programlarının etkisi ile devletlerin bu borçlanmalarının daha önce olmadığı kadar ucuz hale gelmesi bekleniyor.

Janus Henderson'un Egemenler Borç Endeksi'ne göre, 2021 yılında ülkelerin toplam borç stoku 4 trilyon dolar civarında yükselecek ve takip edilen ülkelerdeki 4,9 milyar nüfus dikkate alındığında kişi başına 768 dolar borç alınacak.

Ülkelerin borç servis maliyetlerinin göreceli olarak düşük faiz oranlarına bağlı olarak bu yıl küçük bir artış göstereceğini öngören Janis Henderson, 2022 yılında ise faiz maliyetinin azalacağını savundu.

Janus Henderson'a göre 1995'te yüzde 7,6 faiz ödemek zorunda olan dünya hükümetleri 2020'de sadece yüzde 2 faiz ödediler. İngiltere'nin 2020'de bütçe açığının GSYH'nın yüzde 20'sine ulaştığına işaret eden Janus Henderson, buna karşın faiz faturasının 2009'dan bu yana görülen en düşük seviyede gerçekleştiğini ve 2022'de bu faiz faturasının rekor düşük seviyeye ineceğini öngördüklerini de vurguladı.

Rapora göre, 2020 yıl sonu itibarıyla global devlet borçlarının yüzde 24'ü merkez bankalarının elinde ve geçen yıl yapılan yeni borçlanmanın yarısından fazlası merkez bankaları tarafından alındı.

Janus Henderson, gelişmekte olan piyasalar içinde en çok borçlanan ülke olarak Çin'i işaret etti. 1995'te gelişmekte olan piyasaların yaptığı her 30 dolar borçlanmanın 1 dolarını Çin gerçekleştirirken, 2020'de her 3 dolar borçlanmanın 1 dolarını Çin yaptı.

Etiketler